Oferirea zilelor libere din 1 și 2 iunie de către angajatorii din sectorul real are caracter de recomandare
17.05.2023

Guvernul a aprobat hotărârea cu privire la declararea zilelor de 1 și 2 iunie 2023 drept zile de odihnă. Potrivit documentului, în scopul utilizării optime de către salariați a zilei de odihnă din 1 iunie și a celor de repaus săptămânal, ziua de vineri, 2 iunie curent, devine zi de odihnă. Ambele zile urmează a fi deplin recuperate prin extinderea timpului zilnic de muncă.  

 

În hotărâre se menționează că, pentru întreprinderile din sectorul real al economiei naționale, documentul are caracter de recomandare, iar evidența timpului de muncă pentru recuperare deplină se va ține de către angajator, individual pentru fiecare salariat. 

 

Având în vedere că pentru data de 2 iunie este stabilită proba de examen din cadrul examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației și Cercetării va asigura atragerea la muncă a salariaților în conformitate cu prevederile Codului muncii.          

 

Totodată, pentru ministere, alte autorități administrative centrale și locale, instituțiile publice zilele indicate se consideră de odihnă, care de asemenea urmează a fi recuperate prin extinderea timpului zilnic de muncă, cu asigurarea la necesitate a bunei funcționări a unităților subordonate.