Punerea în aplicare a costului unificat al autorizației integrate de mediu și al autorizației de mediu va asigura un mecanism de acoperire/compensare a cheltuielilor activității operaționale, aferente procedurii de emitere de către Agenția de Mediu a respectivelor acte permisive. În ședința Guvernului din 23 aprilie a fost examinat proiectul hotărârii, prin care sunt aprobate Metodologia de calculare a costului autorizaţiilor prenotate, Nomenclatorul serviciilor aferente emiterii acestora și cuantumul tarifelor aplicate.
Amintim, Legea nr. 227/2022 privind emisiile industriale a intrat în vigoare la 22 octombrie 2024, fiind modificat sistemul de eliberare a actelor permisive în domeniu. Dacă anterior acestea erau eliberate pentru agentul economic, la momentul actual acestea se eliberează per instalație (sursă de poluare). Legea prenotată definește două noțiuni ale actelor permisive emise de Agenția de Mediu, cu dreptul de suspendare, retragere, reexaminare, actualizare și anulare în cazul nerespectării condițiilor autorizației sau al depistării neconformităților:
- autorizație integrată de mediu – acordă dreptul de a exploata în totalitate sau parțial o instalație și/sau de a desfășura una dintre activitățile industriale și economice prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 227/2022. Se eliberează pe un termen de 12 ani (anterior acesta nu depășea 5 ani);
- autorizație de mediu – acordă dreptul de a desfășura una dintre activitățile industriale și economice prevăzute în anexa nr. 2 la aceeași lege, cu termen de valabilitate de 6 ani (anterior se elibera pentru 5 ani)1.
Totodată, în termen de 24 de luni de la data publicării legii Guvernul urma să elaboreze și să aprobe Metodologia de calculare a costului autorizaţiei integrate de mediu şi al autorizaţiei de mediu. Proiectul acesteia a fost aprobat ieri.
Menționăm, până la momentul de față costurile suportate de agenții economici pentru obținerea diferitor autorizații valabile pe 5 ani (pentru gestionarea deşeurilor, pentru emisia în atmosferă a poluanților de la surse fixe de poluare, pentru folosinţa specială a apei) erau cuprinse între 13 mii lei și 27 mii lei. Potrivit documentului, metodologia de calculare a costului autorizației integrate de mediu prevede costuri de 30 mii lei, iar pentru autorizația de mediu – 20 mii lei. Având în vedere termenul de valabilitate mult mai mare comparativ cu cel precedent, se consideră că tarifele propuse sunt justificate economic. Totodată, tariful pentru reexaminarea/actualizarea autorizației integrate de mediu şi reînnoirea autorizaţiei de mediu se stabileşte în mărime de 10% din tariful pentru emitere.
Reiterăm, la 4 februarie 2025 au întrat în vigoare modificările operate prin Legea nr. 4/2025 la unele acte normative, inclusiv la Legea nr. 209/2016. Astfel, două poziții2 din Lista actelor permisive emise de către Agenția de Mediu pentru instalațiile și/sau activitățile de gestionare a deșeurilor vor fi excluse din tab. 5 al anexei 31 la Legea nr. 209/2016 doar la data publicării în MO a Metodologiei de calculare a costului autorizației integrate de mediu și al autorizației de mediu, a Nomenclatorului serviciilor aferente emiterii autorizației integrate de mediu și a autorizației de mediu și a cuantumului tarifelor la acestea.
_______________________________________________________
1 Menționăm, conform unui nou proiect de lege, această autorizație ar putea fi exclusă din legislație.
2 a) instalaţii şi/sau activităţi de gestionare a deşeurilor, definite în tabelul 1 din anexa nr. 31;
b) instalații mici de tratare a deșeurilor specificate în tabelul 3 din aceeași anexă.