Tituri suplimentare de indemnizații pentru creșterea copilului
18.05.2023

Asiguraţii din sistemul public de asigurări sociale vor avea dreptul la indemnizații suplimentare:

  • unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil (în cuantum de 60% din baza de calcul);
  • unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în cadrul Serviciului de tutelă/curatelă (100% din baza de calcul);
  • lunară pentru creșterea copilului adoptat sau luat în plasament în cadrul Serviciului de tutelă/curatelă cu vârsta mai mare de 3 ani (se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației).

 

Prevederea este inclusă în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative înregistrat în Parlament, care vizează Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale (care va fi suplinită cu normele citate supra) și Codul muncii (CM).

 

Astfel, sunt prevăzute dreptul la indemnizație lunară și opțiunile de stabilire a acesteia pentru asiguratul (inclusiv bunelul, bunica, o altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului), care îndeplinește condițiile de realizare a stagiului de cotizare şi se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

 

Totodată, CM va prevedea majorarea concediului paternal de la 14 la 15 zile, cu posibilitatea de a fi acordat integral sau divizat în până la 3 fracțiuni, pe parcursul primelor 12 luni de la nașterea copilului sau din ziua încuviințării adopției, cu condiția că acesta nu se suprapune cu perioada concediu plătit pe o perioadă de până la 90 de zile calendaristice ce începe din ziua încuviințării adopției sau emiterea dispoziției de plasament a copilului în Serviciul de tutelă/curatelă.

 

O fracțiune de concediu va reprezenta cel puțin 5 zile calendaristice, iar salariatul poate beneficia de concediu paternal, în baza cererii depusă cu cel puțin 5 zile înainte de fiecare fracțiune de concediu, cu excepția dacă perioadele acestora au fost stabilite în prealabil cu angajatorul.

 

Tot în CM vor fi reflectate termenele, condițiile de acordare și durata concediilor pentru salariații care au adoptat copii sau i-au luat în plasament în Serviciul de tutelă/curatelă în familia sa.

 

Alte prevederi incluse în inițiativa legislativă pot fi examinate aici.