Orașele-poli – „coloana vertebrală” a dezvoltării economice
07.05.2025

Crearea în Republica Moldova a unei rețele de orașe-poli, atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori, care generează creșterea, ocuparea forței de muncă și stimulează dezvoltarea zonelor teritoriale adiacente este obiectivul general al Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027. Acesta a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.  216/2025, publicată în MO din 6 mai.

 

Potrivit documentului, pentru evitarea riscului ca Republica Moldova să rămână fără orașe regionale de mărime medie, capabile să acționeze ca poli de creștere, ceea ce va influența o decădere și mai mare a zonelor proxime și o subminare a ritmurilor de creștere a economiei naționale, în rețea urmează a fi incluse municipiile Cahul, Comrat, Orhei, Ungheni, Soroca și Edineț.

 

 La momentul actual acestea nu dețin suficiente capacități pentru valorificarea potențialului de dezvoltare în calitate de poli de creștere, inclusiv pentru teritoriile rurale adiacente pe care le polarizează, fiind afectată competitivitatea și ritmurile de creștere economică ale Republicii Moldova.

 

Astfel, volumul estimat al investițiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale și de susținere a activității economice constituie peste 3,34 mld. lei, dintre care sunt neacoperite 813,57 mil. lei. Mecanismul de finanțare a proiectelor de dezvoltare a orașelor-poli este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 152/20221.

 

În procesul de realizare a Programului urmează a fi asigurate:

  • conectarea subzonelor ZEL din orașele-poli la infrastructura tehnico-edilitară pentru sporirea atractivității acestora;
  • crearea/dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, a birourilor pentru activitatea TIC și BPO;

 

  • reabilitarea drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport public urban și construcția stațiilor;
  • construcția/reconstrucția piețelor agroalimentare, a zonelor de agrement, complexelor sportive etc.;
  • efectuarea lucrărilor de revitalizare urbană, modernizarea sistemelor de iluminat stradal, asigurarea/extinderea accesului populației și întreprinderilor la apeduct și canalizare  și alte activități.

 

Rezultate ale implementării Programului vor deveni creșterea capacității fiscale a orașelor-poli de la media de 45% până la minim 70% din nivelul mun. Chișinău; diminuarea declinului demografic (scăderea numărului populației cu peste 30% față de anul 1989), a migrației interne și externe,  crearea de către sectorul nebugetar a locurilor de muncă pentru minim 55% din populația aptă de muncă, creșterea nivelului de trai pentru localitățile adiacente etc.

__________________________________

1 Modificată prin HG nr. 174/2025