Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi ar puteа fi completată cu un capitol nou (VI3), care va reglementa activitatea antreprenorului independent. Noțiunea urmează a fi inclusă în Codul fiscal și semnifică persoana fizică constituită și care activează în conformitate cu cap.VI3 din Legea nr.845/1992 și cap.2 titlul X din CF (acesta va fi completat cu cap. 2 – Regimul fiscal al persoanelor fizice – antreprenori independenți).
Proiectul de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 12 mai.
Potrivit documentului, lista domeniilor de activitate deschise pentru activitate economică independentă în baza CAEM include 34 poziții, iar lista în baza CORM – 68 profesii1.
Activitatea va fi inițiată la completarea notificării electronice2. Serviciul Fiscal de Stat va pune antreprenorul independent la evidență prin atribuirea notificării recepționate de sistem a unui identificator unic de înregistrare (acesta se consideră codul fiscal al antreprenorului) și îl va comunica solicitantului, după care acesta poate exercita activitatea, în cadrul căreia contribuabilul nu va fi obligat:
- să țină evidența contabilă;
- să prezinte rapoarte și declarații fiscale și statistice;
- să utilizeze documente contabile primare.
Totodată, această categorie de contribuabili var utiliza în mod obligatoriu:
- ECC conectat la SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”;
- un cont destinat exclusiv administrării activității și pot utiliza softul unificat aprobat de Guvern și de Banca Națională a Moldovei destinat administrării acestui cont pentru transferul automatizat a impozitului unic prin intermediul băncii comerciale sau prestatorului serviciilor de plată.
Obiect al impunerii cu impozitul unic va fi considerat venitul din prestările acordate de antreprenorul independent. În cazul în care suma venitului anual nu va depăși 1,2 mil. lei, cota impozitului va constitui 12%. Impozitul unic va fi repartizat pe două componente – impozitul pe venit din activitate (4%) și contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii (8%). Antreprenorii independenți nu vor avea obligații privind taxele locale.
Totodată, proiectul conține noțiunea de depășire accidentală a plafonului de încasări stabilit pentru perioada fiscală. Se are în vedere cazul în care, în ultimul trimestru al perioadei fiscale, se constată depășirea veniturilor, dar care nu este mai mare de 10% din plafon. În această situație cota impozitului unic aplicat se va majora până la 24% și doar pentru suma depășirii. În cazul în care depășirea va fi mai mare de 10%, cota impozitului aplicat asupra acesteia va constitui 50%.
Alte propuneri ce țin de noul regim fiscal pot fi consultate aici. Proiectul este propus și pentru consultări publice. Propunerile și comentariile părților interesate pot fi plasate aici până la data de 23 mai.
Amintim, tot în cadrul ședinței secretarilor de stat, care a avut loc pe data de 6 mai 2025, a fost examinat proiectul de lege cu privire la antreprenoriat, potrivit căruia Legea nr. 845/1992 urmează a fi abrogată.
______________________________________
1 Pot fi consultate în anexa nr. 1 la proiectul de lege.
2 Anexa nr. 2 la proiect