BGPF: metodologia controlului
16.05.2025

Unele precizări ce vizează termenul de prescripție pentru determinarea obligațiilor fiscale au fost plasate în Baza generalizată a practicii fiscale. Acestea sunt aprobate prin Ordinul SFS nr. 259/2025 și sunt publicate în continuare.

 

31.6.7  Este în drept contribuabilul să nimicească documentele contabile după expirarea termenului de prescripție stabilit pentru determinarea obligațiilor fiscale?

 

  Determinarea obligațiilor fiscale, în cadrul controlului fiscal, se va efectua pentru o perioadă care nu depăşeşte termenul de prescripție stabilit la art. 264 alin. (1) din Codul fiscal - de 4 ani.

 

  De menționat că, Serviciul Fiscal de Stat, în corespundere cu art. 264 alin. (3) din Codul fiscal, poate extinde perioada supusă controlului de 4 ani, dar care nu va depăşi 6 ani de la ultima dată stabilită pentru prezentarea dării de seamă fiscale, în cazul în care contribuabilul nu a prezentat darea de seamă fiscală sau în cazul în care solicită restituirea sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite.

 

  În cazul în care contribuabilul va solicita compensarea ori restituirea sumelor plătite în plus conform termenului de prescripție prevăzut la art. 266 din Codul fiscal, în termen de 6 ani din data efectuării și/sau apariției lor, Serviciului Fiscal de Stat poate repune în termen şi accepta cererea de compensare şi/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite dacă contribuabilul prezintă dovezi privind imposibilitatea respectării termenului de prescripţie de 6 ani.

 

  Potrivit art. 17 alin. (1) din Legea contabilităţii şi raportării financiare nr. 287/2017, entitatea este obligată să păstreze documentele contabile care cuprind documentele primare, registrele contabile, situaţiile financiare şi alte documente aferente organizării şi ţinerii contabilităţii. Documentele contabile sunt sistematizate şi păstrate conform regulilor şi termenelor stabilite de Organul de stat pentru supravegherea şi administrarea Fondului Arhivistic al Republicii Moldova.

 

  Prin Ordinul nr. 57 din 27 iulie 2016 al Serviciului de Stat de Arhivă (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 247-255 (5680-5688) din 5 august 2016) a fost aprobat Indicatorul documentelor-tip și termenelor lor de păstrare pentru organele administrației publice, pentru instituțiile, organizațiile și întreprinderile Republicii Moldova și Instrucțiunea privind aplicarea Indicatorului, întocmite în conformitate cu prevederile Legii privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova nr. 880 din 22 ianuarie 1992.

 

În redacția actuală a Indicatorului documentelor-tip a fost exclusă prevederea conform căreia documentele contabile pot fi acceptate spre nimicire doar în situația în care contribuabilul a fost supus controlului fiscal pentru perioada respectivă.

 

  Astfel, articolul 228 din Indicatorul documentelor-tip prevede obligativitatea păstrării documentelor primare care justifică efectuarea operaţiunilor economice: documente primare cu regim special (factura, factura fiscală, act de achiziţie a mărfurilor, act de achiziţie a serviciilor de locaţiune şi a cheltuielilor aferente, borderou de achiziţii, etc.) şi alte documente primare (documente bancare, acte de primire-predare, deconturi de avans, etc.) pentru o perioadă de 6 ani.

 

  În același timp, art. 228 din Indicatorul documentelor-tip prevede că în cazul apariţiei litigiilor şi divergenţelor, intentării proceselor judiciare, documentele primare care justifică efectuarea operaţiunilor economice se păstrează până la pronunţarea hotărârii definitive şi irevocabile. În bănci şi după operaţiunile de export-import – 6 ani.

 

  Respectiv, documentele primare care justifică efectuarea operaţiunilor economice se vor păstra la contribuabil, în mod obligatoriu, pentru o perioadă de 6 ani.