Bonul de casa va conține 2D bar-cod
19.05.2023

Cerințele tehnice generale față de îndeplinirea funcțiilor fiscale ale mașinii de casă și control/ imprimantei fiscal (MCC/IF) (în continuare – Cerințe) vor fi suplinite, dispozitivul de imprimare asigurănd, de rând cu paramentrii stabiliți anterior în pct.20.5 din Cerințele aprobate prin Decizia CIECC nr. 26-11/1-19/02-2020, imprimarea a 2D bar-cod, care se tipărește pe la finalizarea bonului de casă/documentului fiscal cu dimensiuni nu mai mici de 1,2 cm x 1,2 cm.

 

Proiectul elaborat de Comisia interdepartamentală pentru echipamente de casă și de control, care este propus pentru consultări publice, prevede modificarea deciziei indicate supra, iar propunerile asupra documentului sunt așteptate până la 24 mai 2023.

 

Astfel, Cerințele vor fi completate cu prevederea care va stabilie expres că, în cazul ECC modulare, acestea trebuie să asigure generarea raportului de închidere zilnică (Raportul Z) și raportului de verificare (Raportul X) pentru fiecare loc special amenajat (loc de lucru al casierului, operatorului-casier, vânzătorului, prestatorului etc.) pentru primirea și păstrarea temporară a mijloacelor bănești.

 

Încă o modificare se referă la utilizarea MCC/IF specializate pentru activitățile de organizare şi desfășurare a jocurilor de noroc, bonul de casă emis de aceasta la eliberarea câștigurilor va conține obligatoriu referirea la tipul jocului de noroc, cum ar fi: SALA DE JOC (1), sau LOTERIE (2), sau PARIURI SPORTIVE (3), sau CAZINOU, sau REȚELE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE, sau ALTELE (6). Totodată, se propune și modificarea parametrilor memoriei fiscale secționate în compartimente.

 

Totodată, prin același proiect va fi suplinit Regulamentul privind schimbul de date dintre echipamentele de casă și de control și Sistemul informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, aprobat prin Decizia CIECC nr.26-11/1-19/01-2021 cu structura WSDL pentru activităţile de comerţ şi prestarea serviciilor.

 

Potrivit proiectului, furnizorii ECC vor asigura programarea în ECC a domeniului „sfs”, iar utilizatorii echipamentului vor utiliza modelul ECC, certificat cu sfera de aplicare pentru activitățile de comerț și prestări servicii, numai la desfășurarea activităților de comerț și prestări servicii, inclusiv comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și gazelor lichefiate.