Se permite, în vederea deservirii la desfășurarea unor ceremonii, prepararea produselor culinare din materii prime, precum și utilizarea produselor culinare și/sau băuturilor alcoolice, aduse de persoane fizice, provenite de la unități autorizate sanitar-veterinar sau care dețin certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, în modul stabilit de legislație în domeniul alimentar, cu condiția prezentării actelor ce confirmă siguranța calitatea acestor produse și/sau băuturi.
Proiectul modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 206/2023, prin care au fost aprobate regulamentele și a regulile în vigoare din comerțul interior, este inclus pe ordinea de zi a Executivului, anunțată pentru data de 5 iunie.
Prevederea citată supra reprezintă noua redacție a pct. 52 din Regulamentul sanitar pentru unităţile comerciale care practică activitate de comerț cu produse alimentare (anexa nr. 4 la HG nr. 206/2023). Potrivit autorilor, eliminarea interdicției este justificată în cazul în care ceremoniile pot fi organizate și în gospodăriile casnice, fără a fi stabilite restricții. Astfel, cu condiția că va fi asigurată calitatea produselor în modul indicat, consumatorii vor fi în drept să utilizeze și produsele aduse de ei.
Același proiect conține și propunerea de eliminare a restricției de amplasare a unităților cu profil alimentar în case individuale de locuit (cu curte) și de schimbare a destinației imobilului prin decizia autorităților publice locale. Scopul urmărit prin această modificare este depășirea barierelor administrative nejustificate, inclusiv a celui ce ține de utilizarea dreptului de proprietate asupra imobilelor, și sprijinul activității de întreprinzător (cu respectarea condițiilor stabilite pentru genul de activitate desfășurat).
Prevederile vor fi puse în aplicare din data publicării actului normativ aprobat în MO.