Drepturile și obligațiile membrilor Comitetului de audit al întreprinderii de stat
19.05.2023

Regulamentul privind selectarea candidaților pentru funcția de membru al comitetului de audit pentru entități de interes public cu capital de stat și al comisiei de cenzori/cenzorului întreprinderilor de stat și societăților comerciale cu capital integral/majoritar de stat și condițiile de remunerare a acestora, aprobat de Guvern în ședința din 12 aprilie, a fost publicat astăzi, 19 mai, în MO și a intrat în vigoare.

 

 

Documentul stabilește modul de identificare, evaluare și selectare a membrilor pentru organele de conducere și control indicate supra, condițiile de eligibilitate a candidaților, criteriile de evaluare a acestora, elementele de confidențialitate, lista documentelor ce urmează a fi prezentate de candidați etc.

 

Actul reglementează activitatea Comisiei de selectare a membrilor comitetului de audit/comisiei de cenzori, drepturile și obligațiile respectivei Comisii, determină situațiile de conflict de interese.

 

De asemenea, Regulamenul prevede și modul de contestare de către candidați a rezultatului concursului de selectare la fiecare etapă (prima – de evaluare a dosarelor și a doua – interviul), situațiile de extindere a termenului de desfășurare a concursurilor, de asigurare a transparenței etc.

 

Cu referire la remunerarea membrilor organului de control al ÎS Regulamentul stabilește plata unei indemnizații lunare în sumă fixă, a unei componente variabile stabilite potrivit legislației din domeniu, dar și a recompensei anuale, care nu poate depăși plafonul de 1% din mărimea profitului net anual obținut de ÎS pentru toți membrii. Cuantumul recompense va fi individualizat pentru fiecare persoană care desfășoară activitate de reprezentare a statului, însă nu va depăși două salarii medii lunare pe societate pe anul precedent, în limita plafonului menționat.

 

Hotărârea Guvernului nr.210 poate fi consultată în MO nr.170-171.