BNM a diminuat rata de bază
21.03.2023

Ieri, 20 martie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a adoptat cu majoritatea voturilor hotărârea de diminuare a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 14,00 la sută anual. Amintim, în perioada 7 februarie  – 20 martie 2023 rata de bază constituia 17%.

 

Totodată, au fost stabilite și noile rate de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 16,00 la sută anual (anterior – 19%) și la depozitele overnight, la nivelul de 12,00 la sută anual (față de 15% în perioada precedentă).

 

Regulatorul menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 45,0 la sută din baza de calcul.


Această decizie de relaxare monetară continuă măsurile stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut și urmărește stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze, precizează BNM.