Indemnizațiile lunare acordate tinerilor angajați pentru prima dată în câmpul muncii în industrii de importanță strategică pentru Republica Moldova, în mărimea, în modul și conform activităților stabilite de Guvern conform CAEM nu vor fi incluse în venitul brut și vor fi neimpozabile.
Parlamentul a aprobat în lectura II proiectul de lege ce are drept scop reglementarea regimului acestor indemnizații, inclusiv operarea modificărilor în Codul fiscal (completarea art. 20 lit. d8). Totodată, plățile vor fi incluse în lista veniturilor aferent cărora nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii (anexa nr. 3 la Legea nr. 489/1999). Noile prevederi vor intra în vigoare peste o lună din data publicării documentului în MO.
Astfel, tinerii specialiști angajați în industrii de importanță strategică pentru țara noastră (electronică, chimică și farmaceutică, constructoare de mașini și componente auto, industria textilă și de îmbrăcăminte, industria materialelor de construcții, industria alimentară și industria creativă) vor beneficia pentru o perioadă de 12 luni consecutive din momentul angajării de indemnizații, dacă vor întruni criteriile de eligibilitate:
- vârsta angajatului nu va depăși 35 de ani;
- acesta este angajat pentru prima dată în industrie strategică.
Se consideră că măsura aprobată va asigura integrarea durabilă a tinerilor în câmpul muncii și va contribui la reducerea riscului de șomaj, iar locurile de muncă vor deveni mai atractive.
Potrivit estimărilor, în următorii doi ani vor beneficia de indemnizație lunară de 3000 lei (finanțată din bugetul de stat) circa 6000 de tineri. Mecanismul de acordare a indemnizațiilor va fi stabilit de Guvern.