Scutirea personală: de ce venituri se va ține cont la determinarea dreptului la aceasta
04.07.2025

Începând cu 1 ianuarie 2026, la determinarea cuantumului venitului anual impozabil pentru stabilirea dreptului la scutirea personală persoana fizica rezidenta va ține cont inclusiv de veniturile obținute din activitatea de achiziţii şi vânzare a produselor din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau a obiectelor regnului vegetal, recoltate pe teritoriul Republicii Moldova, precum și de cele obținute din activitatea independentă desfăşurate în domeniul comerţului cu amănuntul (cu excepţia mărfurilor supuse accizelor).

 

Completarea1 cu prevederea citată a art. 33 din Codul fiscal este parte a proiectului de lege pentru modificarea Codului fiscal și altor acte normative. Astfel, persoanele fizice care desfășoară genurile de activitate menționate și concomitent  obțin venituri din alte surse (cum ar fi salariile, vânzarea activelor de capital etc.), la calcularea sumei  pentru determinarea venitului impozabil vor lua în calcul toate veniturile.

 

Amintim, la momentul de față fiecare persoană fizică rezidentă care are un venit anual impozabil mai mic de 360 mii lei, cu excepţia celor din care a fost efectuată reținerea finală a impozitului pe venit2, are dreptul la o scutire personală.

 

Potrivit cap. 102 din CF, în cazul în care persoana desfășoară activitate independentă (în perioada fiscală venitul nu trebuie să depășească 1,2 mil. lei), se calculează un impozit la cota de  1% din obiectul impunerii, dar nu mai puţin de 3000  lei  anual.

 

Cap. 103 din CF stabilește drept obiect al impunerii la cota de 6% venitul de până la 1,2 mil. lei anual, obținut din vânzarea produselor din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau a obiectelor regnului vegetal către agenții economici.

____________________________________

1 Se propune completarea art.33 din Codul fiscal cu alin. (11).

2 Sunt prevăzute la art. 901 din Codul fiscal.