BGPF: decontările în numerar
08.07.2025

Baza generalizată a practicii fiscale a fost completată cu răspunsurile ce reflectă poziția oficială a Serviciului Fiscal de Stat asupra aplicării prevederilor Legii nr. 34/2024, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2025. Pe pagina autorității fiscale a fost plasat Ordinul SFS nr. 357/2025, care poate fi consultat în continuare.

 

31.8.2 Se vor aplica limitele de achitare în numerar în cazul încasării taxei de stat de către notar la efectuarea acțiunilor sau întocmirea documentelor de importanță juridică?

   

În conformitate cu art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei au dreptul să încaseze plăți în numerar pentru serviciile prestate, din partea beneficiarului acestor servicii sau a reprezentantului acestuia, în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei anual.

   

Conform art. 6 alin. (7) din Legea nr. 213/2023 privind taxa de stat, taxa de stat pentru întocmirea actelor notariale se achită la bugetul de stat de către solicitant, notar sau altă persoană abilitată prin lege. Aceștia din urmă varsă suma de bani încasată ca taxa de stat la bugetul de stat în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data întocmirii actului notarial.

   

Prin urmare, dat fiind faptul că taxa de stat este o plată aferentă emiterii documentelor sau acţiunilor de importanță juridică și nu este efectuată în adresa notarului, acesta având rolul de a vărsa taxa respectivă la bugetul de stat, taxa de stat nu se va lua în considerare la calcularea pragului stabilit la art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024.

 

31.8.3  Plafonul de 100 000 lei cumulativ, prevăzut la efectuarea achitărilor în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător şi/sau profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii, se aplică în raport cu o singură persoană sau cu toate persoanele în decurs de o lună?

     

Conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. a) al Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății, plăți în numerar în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei lunar. Limitarea sumei respective nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.

   

În acest context, se remarcă faptul că limita prenotată (de 100 000 lei) se aplică cumulativ nu în raport cu o singură persoană, ci în raport cu totalitatea persoanelor juridice și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și/sau profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății, în adresa cărora agentul economic respectiv, efectuează plăți în decurs de o lună.

 

31.8.4 Plafonul de 100 000 lei anual prevăzut pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii la încasarea plăţilor în numerar pentru serviciile prestate este stabilită pentru un singur beneficiar a acestor servicii sau pentru toți beneficiarii cumulativ?

   

Potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze plăți în numerar pentru serviciile prestate, din partea beneficiarului acestor servicii sau a reprezentantului acestuia, în sumă ce nu depășește cumulativ 100 000 de lei anual.

     

Astfel, limita de încasare stabilită se referă la fiecare beneficiar al serviciilor menţionate în parte.

 

31.8.5  Se aplică prevederile Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative persoanelor fizice în cazul tranzacțiilor de donație și împrumut? 

     

Conform art. 2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 34/2024, prezenta lege se aplică persoanelor fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător şi care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător.

   

Astfel, tranzacțiile de donație și împrumut nu sunt obiect al art. 2 alin. (1) lit. f) al Legii nr. 34/2024, or, legea se va aplica doar tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile și mijloacelor de transport realizate între persoane fizice ce nu desfășoară activitate de întreprinzător.

 

31.8.6  Se aplică limitele de efectuare a plăţilor în numerar în cazul efectuării tranzacției între biroul notarial și persoana fizică – notar?

   

Conform art. 34 alin. (2) din Codul civil nr. 1107/2002, persoana fizică are dreptul să practice activitate profesională din nume şi pe cont propriu din momentul întrunirii condiţiilor stabilite de lege pentru aceasta.

   

Potrivit art. 39 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la organizarea activităţii notarilor nr. 69/2016, din plăţile încasate de notar pentru activitatea notarială conform art. 38 lit. b) şi c) se acoperă cheltuielile pentru asigurarea tehnico-materială a activităţii, locaţiune şi întreţinerea biroului notarial, ţinerea arhivei activităţii notariale, remunerarea personalului auxiliar angajat, cota de contribuţie obligatorie a notarului, suma concediului anual, contribuţiile de asigurări sociale de stat şi de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, alte cheltuieli suportate în legătură cu activitatea profesională a notarului. Suma rămasă după deducerea tuturor cheltuielilor menţionate la alin. (1) constituie venitul notarului.

     

În acest sens, activitatea profesională în sectorul justiției, inclusiv notarială, reprezintă o calitate a persoanei fizice și respectiv tranzacția efectuată între biroul notarial și persoana fizică – notar reprezintă o tranzacție cu sine însuși și nu cade sub incidența Legii nr. 34/2024.

 

31.8.7 În ce condiții vor fi efectuate plățile în numerar între persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător?

   

Ținând cont de prevederile art. 5 alin. (3) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, persoanele fizice care nu practică activitate de întreprinzător au dreptul să efectueze achitarea în numerar, începând cu 01.04.2025:
a) a bunului imobil procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate;

b) a mijlocului de transport procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate.

   

De menționat că, în cazul în care prețul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200 000 lei, care poate fi achitată în numerar.

     

Totodată, în corespundere cu prevederile art. 11 alin. (4) din Legea nr. 34/2024, limitele valorice prevăzute la art. 5 alin. (3) se vor modifica după cum urmează:
a) începând cu 1 ianuarie 2026 – 75 de salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil procurat și 25 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport procurat;

b) începând cu 1 ianuarie 2027 – 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil procurat.

 

31.8.8 Cum poate fi efectuată plata (inclusiv a ratei) pentru bunurile imobile conform contractelor de vânzare-cumpărare/ contractelor de investiții încheiate până la 01.04.2025, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 34/2024?

   

În cazul în care operațiunea de vânzare-cumpărare a bunului imobil are loc între o persoană fizică și o companie de construcții, atunci devin incidente prevederile art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative, conform cărora persoana juridică poate încasa plăţi în numerar de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, în sumă ce nu depăşeşte 100 000 de lei pentru o plată.

   

De menţionat că Legea nr. 34/2024 se aplică asupra situațiilor și contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile/ contractelor de investiții încheiate după intrarea în vigoare a Legii nr. 34/2024 – 01 aprilie 2025.

   

Articolul 11 alin. (5) din Legea nr. 34/2024 precizează că prevederile acesteia nu se aplică contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile deja încheiate la data intrării în vigoare a Legii date.

   

În aceste condiții, plățile în temeiul contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile/ contractelor de investiții, încheiate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 34/2024,în care achitarea implică mai multe rate, nu cad sub incidenţa restricțiilor de numerar statuate de Legea nr. 34/2024, și, respectiv, se vor efectua conform reglementărilor existente la data încheierii contractelor respective.

 

31.8.9  Se consideră ca fiind plată efectuată în numerar încasarea plăților de la agenţii economici prin intermediul terminalelor POS?

     

În corespundere cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a) Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar şi pentru modificarea unor acte normative:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să efectueze, în raport cu alte persoane juridice sau persoane fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător şi/sau profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii, plăţi în numerar în sumă ce nu depăşeşte cumulativ 100 000 de lei lunar. Limitarea sumei respective nu se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.

     

Conform prevederilor art. 3 din Legea nr. 34/2024, prin noțiunea de transfer se are în vedere operațiunea de plată efectuată prin intermediul instrumentelor de plată, prevăzute de Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată și moneda electronică.

     

Totodată, art. 5 subpct. 401) din Codul fiscal și art. 3 al Legii nr. 114/2012 definesc instrumentul de plată ca fiind un dispozitiv (dispozitive) personalizat (e) (card de plată, telefon mobil etc.) şi/sau orice serie de proceduri (tehnice – coduri PIN, TAN, alte tipuri de coduri, login/parolă etc. sau funcţionale – transfer de credit, debitare directă) convenite între utilizatorul serviciilor de plată şi prestatorul de servicii de plată şi folosite de utilizatorul serviciilor de plată pentru a iniţia un ordin de plată.

     

Conform prevederilor art. 3 din Legea nr. 34/2024, noțiunea de numerar este definită astfel cum este prevăzut la art. 1 din Legea nr. 1232/1992 cu privire la bani.

     

Concomitent, pct. 5 din Regulamentul cu privire la exploatarea echipamentelor de casă şi de control pentru efectuarea decontărilor în numerar şi/sau prin alt instrument de plată, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 141/2019, stabilește că dacă în cadrul decontărilor bănești contribuabilul acceptă, în modul stabilit, cardurile de plată în calitate de instrument de plată fără numerar, sau alt mod de plată, decontările respective se efectuează, de asemenea, prin intermediul mașinilor de casă și de control.

     

Astfel, reieșind din prevederile menționate supra, încasarea plăților de la agenţii economici prin intermediul terminalelor POS nu se consideră plată în numerar, respectiv, în acest caz, tranzacția are loc fără utilizarea numerarului, or limita de 100 000 lei prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 34/2024 se referă la încasarea plăților efectuate exclusiv în numerar.

 

31.8.10 Se aplică limitele de achitare în numerar la achitarea profitului întreprinderii individuale persoanei fizice către fondator?

   

Conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, întreprindere individuală reprezintă o întreprindere care aparține cetățeanului, cu drept de proprietate privată, sau familiei acestuia, cu drept de proprietate comună. Patrimoniul întreprinderii individuale se formează pe baza bunurilor cetățeanului (familiei) și altor surse care nu sunt interzise de legislație.

     

Potrivit alin. (2) al aceluiași articol, întreprinderea individuală nu este persoană juridică și se prezintă în cadrul raporturilor de drept ca persoană fizică întreprinzător individual. Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile personale ale antreprenorului.

   

În consecință, reieșind din prevederile legale menționate, achitarea profitului întreprinderii individuale către fondatorul acesteia reprezintă, în esență, o dispunere asupra propriului patrimoniu, adică o tranzacție cu sine însuși.

   

În acest context, art. 2 alin. (1) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, stabilește expres domeniile de aplicare ale acestei legi, lista fiind exhaustivă.

   

Prin urmare, întrucât întreprinderea individuală reprezintă o calitate a persoanei fizice, iar patrimoniul acesteia este indivizibil de patrimoniul personal al persoanei fizice, tranzacția efectuată între întreprinderea individuală și persoana fizică care a constituit-o, nu cade sub incidența Legii nr. 34/2024.

 

31.8.11 Se aplică limitele de utilizare a numerarului în cazul depunerii/retragerii mijloacelor bănești în/din contul curent sau card?

   

Conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar prin intermediul prestatorilor de servicii de plată prevăzuţi la art. 5 alin. (1) lit. a)–d) din Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică se efectuează în modul stabilit de legislaţie.

   

Totodată, conform prevederilor art. 6 lit. c) din Legea nr. 34/2024, prin derogare de la prevederile art. 4 şi ale art. 5 alin. (1):

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul prestării serviciilor de plată şi de emitere a monedei electronice în condiţiile Legii nr. 114/2012.

     

În acest sens, conchidem că la prestarea serviciilor de plată şi de emitere a monedei electronice în condiţiile Legii nr. 114/2012, persoanele menţionate supra sunt în drept să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat.

     

Respectiv, Legea nr. 34/2024 nu prevede careva restricții sau limite la retragerea mijloacelor bănești din conturile bancare/ de plăți de către deținătorii acestora.

 

31.8.12 Limita de încasare a numerarului de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se aplică aferent fiecărei plăți în parte sau aferent unei perioade?

     

Conform art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze plăţi în numerar de la o persoană fizică care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, în sumă ce nu depăşeşte 100 000 de lei pentru o plată, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (2) din prezentul articol.

     

Respectiv, cuantumul stabilit la art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 34/2024 în mărime de 100 000 de lei, se aplică aferent fiecărei plăți în parte, dar nu aferent unei perioade.

 

31.8.13 Prevederile Legii nr. 34/2024 se aplică autorităților și instituțiilor publice?

 

Potrivit art. 2 lit. a) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, prezenta lege se aplică persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice.

 

31.8.14 Cum se stabilește cuantumul sancțiunilor prevăzute în Legea nr. 34/2024?

   

Articolul 8 din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative prevede sancţiuni pentru nerespectarea limitelor de utilizare a numerarului.

     

De menţionat că cuantumul amenzii prevăzute la art. 8 din Legea nr. 34/2024, se va stabili dupa examinarea fiecarui caz în parte, reieșind din principiul individualizării și proporţionalității sancţiunilor.

 

31.8.15 Cine este sancționat pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 34/2024, entitatea/ persoana care efectuează plățile sau entitatea/ persoana care le primește, sau ambele părți?

     

Conform prevederilor art. 8 alin. (1) al Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, în cazul în care:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii efectuează plăți în numerar în sume ce depășesc limitele stabilite de prevederile Legii nr. 34/2024, Serviciul Fiscal de Stat le aplică o amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma achitată în numerar ce depășește limita stabilită.

     

Având în vedere acestea, sancțiunea se va aplica entității/subiectului care desfășoară activitate ce va efectua plata (către alt agent economic sau persoană fizică).

     

Totodată, conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 34/2024, în cazul în care:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii încasează plăți în numerar în sume ce depășesc limitele stabilite la art. 5   alin. (1) lit. i) și alin. (2), Serviciul Fiscal de Stat le aplică o amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma încasată în numerar ce depășește limita stabilită agentului economic.

     

Respectiv, în temeiul acestei prevederi, va fi sancționată partea care încasează de la persoane fizice plăți în numerar peste limita stabilită:

  • în cazul încasării de către agenții economici – limita de 100 000 lei per plată (art. 5 alin. (1) lit. i) din Lege);
  • în cazul încasării de către liber profesioniști (în sectorul justiției sau în domeniul sănătății) – limita de 100 000 lei cumulativ anual per beneficiar (art. 5 alin. (2) din Lege).

 

31.8.16 Se aplică limitele de utilizare a numerarului în cazul efectuării plăţilor în numerar de către agenții economici în temeiul contractelor de împrumut? 

     

Conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, agenții economici (indiferent de forma de proprietate), persoanele fizice ce desfășoară activitate de întreprinzător, precum și persoanele fizice ce desfășoară activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății sunt în drept să efectueze plăți în temeiul contractelor de împrumut în mărime ce nu depășește 100 000 lei anual. 

     

Această normă se aplică atât situațiilor în care agentul economic acordă un împrumut unei persoane fizice, unei persoane juridice, cât și situațiilor în care agentul economic contractează un împrumut de la o persoană fizică/ juridică și efectuează plăți în scopul rambursării/ restituirii împrumutului contractat.

     

Totodată, plafonul de 100 000 lei se aplică tuturor plăților cumulative efectuate în cursul unui an în scopul acordării, rambursării împrumutului/ împrumuturilor contractate, indiferent de numărul și creditorul/ debitorul acestora.

     

În partea ce ține de împrumuturile, creditele acordate de către instituțiile specializate și anume: bănci, organizații de creditare nebancară, asociații de economii și împrumut (acordă credite membrilor săi) etc., atunci devin incidente prevederile art. 6 lit. b) din Legea nr. 34/2024.

     

Conform prevederilor date, acordarea de credite de către bănci, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și de către alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite și, respectiv, onorarea obligațiilor față de entitățile prenotate, care decurg din activitatea de creditare, poate fi efectuată în numerar nelimitat.

       

În calitate de alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite/ împrumuturi remarcăm:

- furnizorii de servicii de finanțare participativă platformele de finanțare participativă, ce activează în temeiul Legii nr. 181/2023 privind serviciile de finanțare participativă;

- casele de amanet (lombarduri), ce sunt licențiate și activează conform prevederilor Legii nr.282/2004 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase și a Regulamentului cu privire Ia modul de organizare, şi funcţionare a caselor de amanet (lombardurilor), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 204/1995. Conform cadrului legal prenotat, casele de amanet (lombardurile) sunt instituţii de creditare, care oferă populaţiei posibilitatea de a obține un împrumut cu amanetarea obiectelor de uz personal, casnic, precum şi a articolelor din metale prețioase și pietre prețioase.

     

Prin urmare, în momentul contractării de către agentul economic, a unui credit/ împrumut de la entitățile financiare prenotate (bancă, organizație de creditare nebancară, asociație de economii și împrumut, casă de amanet (lombard), furnizorul de servicii de finanțare participativă), acesta poate fi eliberat și restituit/ rambursat (conform graficului de plăți sau anticipat) în numerar indiferent de sumă, precum și fără careva restricții.

 

31.8.17 Limita de achitare a plăţilor în numerar sub formă de dividende reprezintă o sumă (valoare) până la impozitare sau după impozitare?

     

În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative:

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să efectueze plăţi în numerar sub formă de dividende, conform prevederilor legislaţiei fiscale, în sumă ce nu depăşeşte cumulativ 100 000 de lei anual per asociat/acţionar.

     

Reieșind din prevederile legale precitate, luînd în considerare faptul că asociații/acționarii au dreptul să beneficieze de plăţi în numerar sub formă de dividende în sumă ce nu depăşeşte cumulativ 100 000 de lei anual, evidențiem că această limită reprezintă o sumă (valoare) netă din care a fost reținut impozit conform modului de impozitare a dividendelor reglementat de Codul fiscal.

 

31.8.18 Comisionul aplicat pentru efectuarea decontărilor prin transfer se referă la cazul retragerii în numerar la ghișeul băncii a sumei de 200 000 lei de către cumpărător pentru achitarea parțială a prețului bunului procurat sau la cazul retragerii în numerar de către vânzător a sumei care constituie prețul bunului vândut?

     

În conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 34/2024privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, comisioanele sau alte plăţi percepute de prestatorii de servicii de plată pentru retragerea de numerar la ghişeu, aferent operaţiunilor prevăzute la art. 5 alin. (4), nu pot depăşi 0,1% din suma transferată. Limitarea comisionului conform prezentului articol se face în cazul prezentării documentelor ce atestă că mijloacele băneşti provin din operaţiunile prevăzute la art. 5 alin. (4).

       

Subsecvent, conform prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 34/2024, în cazul în care preţul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depăşeşte echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil şi, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepţia sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar.

     

Astfel, luând în considerare că limitarea comisionului conform art. 10 din Legea nr. 34/2024 este valabilă pentru operațiunile de retragere a numerarului la ghişeu aferent operaţiunilor prevăzute la art. 5 alin. (4), conchidem că limitarea respectivă se referă la retragerea în numerar de către vânzător a sumei care constituie prețul bunului vândut, cu condiția prezentării la ghișeul băncii a actelor ce atestă că mijloacele financiare provin din operațiunea de vânzare a bunului imobil/ mijlocului de transport către o altă persoană fizică.

 

31.8.19 Se vor aplica sancţiuni în cazul eliberării numerarului angajatului pentru compensarea cheltuielilor efectuate în interes de serviciu?

     

Conform art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, aceasta se aplică persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice.

     

Potrivit art. 6 lit. a) din Lege, prin derogare de la prevederile art. 4 şi ale art. 5 alin. (1):

- persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice;

- reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

- organizaţiile necomerciale;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător;

- persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii au dreptul să încaseze şi să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul remunerării muncii şi plata altor drepturi salariale generate în temeiul relaţiilor de muncă.

     

În corespundere cu prevederile art. 1 din Codul muncii nr. 154/2003, remuneraţia este definită ca fiind retribuţie bănească care include salariul de bază (salariul tarifar, salariul funcţiei), precum şi toate adaosurile, sporurile, premiile şi alte plăţi de stimulare şi compensare acordate salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă pentru munca prestată.

     

Potrivit art. 173 lit. a) din Codul muncii, pe lângă garanţiile şi compensaţiile generale prevăzute de prezentul cod (garanţii la angajare, la transfer, în domeniul salarizării etc.), salariaţilor li se acordă garanţii şi compensaţii în caz de deplasare în interes de serviciu.

     

Articolul 174 alin. (1) din Codul muncii statuează faptul că prin deplasare în interes de serviciu se înţelege delegarea salariatului, conform ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărârii) angajatorului, pe un anumit termen, pentru executarea obligaţiilor de muncă în afara locului de muncă permanent.

     

În corespundere cu prevederile art. 176 alin. (1) din Codul muncii, în cazul deplasării în interes de serviciu, angajatorul este obligat să compenseze salariatului: cheltuielile de călătorie tur-retur, cheltuielile de cazare, diurna, alte cheltuieli ce ţin de deplasare.

     

Concomitent, conform prevederilor pct. 1 din Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităţilor din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012 (în continuare - Regulament), deplasarea în interes de serviciu reprezintă delegarea personalului, conform ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărârii) entităţii, pe un anumit termen, pentru executarea obligaţiilor prevăzute la pct. 4 din Regulament.

     

De asemenea, pct. 1 din Regulament definește diurna ca fiind indemnizaţia zilnică, în moneda naţională sau în valuta străină, acordată în scopul compensării cheltuielilor suportate suplimentar de personal în timpul delegării, pentru hrană, inclusiv costul transportului pe teritoriul localităţii în care a fost delegat şi alte cheltuieli.

     

Totodată, art. 7 alin. (1) din Lege statuează că pentru cheltuielile operaţionale şi de gospodărire, persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice, reprezentanţele permanente şi sucursalelor persoanelor juridice nerezidente, organizaţiile necomerciale, persoanele fizice care desfăşoară o activitate de întreprinzător, persoanele fizice care desfăşoară o activitate profesională în sectorul justiţiei sau în domeniul sănătăţii eliberează numerar spre decontare în termenele stabilite de conducătorii acestora, care însă nu vor depăşi 30 de zile, cu excepţia cheltuielilor pentru deplasările peste hotarele Republicii Moldova.

     

Respectiv, în corespundere cu prevederilor art. 6 lit. a) din Lege, persoanele juridice au dreptul să efectueze achitări în numerar nelimitat în cazul remunerării muncii şi plata altor drepturi salariale generate în temeiul relaţiilor de muncă, inclusiv în partea ce ține de cheltuielile pentru deplasările peste hotarele Republicii Moldova.

 

Prin același ordin o întrebare (31.5.7 Va fi sancționat agentul economic în cazul efectuării încasării în numerar de la cetățeni în sumă ce depăşeşte valoarea de 100000 de lei, în cazul în care valoarea serviciilor și/sau bunurilor este mai mare de 100000 de lei?) a fost se transferată în arhivă.