Legea nr. 126/2025 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole este publicată în MO din 8 iulie, iar reglementările aprobate (cu unele excepții) vor fi puse în aplicare din 1 ianuarie 2026.
Astfel, sunt stabilite noile reglementări pentru obținerea sprijinului financiar acordat din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru intervențiile specificate în Programul strategic al politicii agricole (PSPA), reglementat de cap. IX al legii. Programul se va aproba de Guvern pentru o perioadă de 5 ani.
Legea definește noțiunile utilizate în sensul acesteia, stabilește condițiile de eligibilitate pentru fermierii ce vor beneficia de măsurile de finanțare a cheltuielilor din FNDARM, precum destinația cheltuielilor. Acestea includ costurile de reglementare sau susținere a pieței agricole; intervenții sectoriale; plăți directe; de promovare a produselor agricole; de asigurare a conservării, caracterizării, colectării și utilizării resurselor genetice în agricultură etc. Actul normativ prevede și faptul că, în condițiile stabilite de Guvern, contribuțiile în natură și costurile de amortizare pot fi eligibile pentru acordarea sprijinului financiar din FNDAMR.
Toate măsurile de subvenționare vor fi finanțate doar prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Cererile de acordare a sprijinului financiar din FNDAMR se vor depune în cadrul apelului lansat prin actul administrativ al autorității de management ( se publică în MO cu cel puțin 20 de zile până la deschiderea perioadei de depunere a cererilor), și vor fi examinate în termen nu mai mic de 30 de zile și nu mai mare de 90 de zile.
Legea nr. 126/2025 prevede și un sistem de control și sancțiuni menit să asigure protecția intereselor financiare ale statului. Acesta va include un mecanism de prevenire eficientă a fraudelor; aplicarea unor sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare; recuperarea plăților necuvenite și inițierea unor proceduri judiciare etc.
Informațiile despre beneficiari, precum și lista beneficiarilor care au comis/admis nereguli se publică pe site-ul web oficial al Agenției de plăți. Informațiile respective trebuie să fie disponibile accesării pentru un termen de doi ani de la data publicării acestora.