Ministerul Culturii a elaborat proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi aprobat programul cu privire la modul de operare cu tichetele de vacanță (în continuare – Program). Implementarea acestuia este prevăzută în Planul național de reglementări pentru anul 2025 (acțiunea nr.427). Inițial era stabilit că tichetele de vacanță se vor acorda angajaților din sectorul public, ulterior măsura fiind extinsă și pentru angajații și angajatorii din sectorul privat.
Potrivit autorilor, efecte ale implementării Programului vor fi:
- promovarea, dezvoltarea și modernizarea sectorului turistic din Republica Moldova;
- valorificarea destinațiilor turistice interne;
- sporirea calității serviciilor prestate și, în perspectivă, diminuarea prețurilor la acestea;
- majorarea veniturilor sectorului turistic și crearea noilor locuri de muncă;
- creșterea productivității muncii angajaților prin crearea condițiilor de recreere în țară etc.
Se propune ca tichetele de vacanță pentru angajați să fie achiziționate de angajatori de la un operator licențiat, care întrunește anumite condiții1. Tichetul oferit va putea fi valorificat de angajat (unipersonal) în perioada unui an calendaristic.
Nota de fundamentare la proiect este propusă pentru consultări publice, care vor dura până la 27 iulie.
Menționăm, la 10 iulie 2025 Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal și a altor acte normative. Potrivit acestuia, art. 24 alin. (193) lit. c) din CF stabilește că, vor fi deductibile pentru angajator, de rând cu abonamente pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, achiziționate de la furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile 93.11, 93.12 sau 93.13 din CAEM, precum și de la intermediarii acestora, si/sau compensarea cheltuielilor suportate de salariați în structurile de primire turistica din zonele rurale ale Republicii Moldova, inclusiv cheltuielile aferente tichetelor de vacanță. Ca și în cazul altor facilități enumerate, plafonul anual al deducerilor este stabilit la nivel de până la 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat, în raport cu un salariat. Aceste prevederi vor fi puse în aplicare începând cu 1 ianuarie 2026.
__________________________________________
1 - deține licență pentru activitatea pe care o desfășoară;
- face dovada că are experiență în domeniul emiterii de instrumente de plată sau tichete valorice;
- dispune de o platformă tehnică și logistică pentru emiterea și distribuția tichetelor (pe suport tipărit sau electronic);
- demonstrează garanții financiare și măsuri de siguranță privind utilizarea fondurilor aferente tichetelor;
- nu înregistrează restanțe la bugetul public național mai mari de 1000 de lei;
- nu este în procedură de insolvabilitate, reorganizare sau de lichidare;
- capitalul social vărsat de către operatori constituie cel puțin 10 mil. lei;
- nu este fondator, acţionar (asociat), administrator al operatorului persoana care are antecedente penale nestinse pentru infracţiuni economice, infracţiuni împotriva patrimoniului, infracţiuni contra bunei desfăşurări a activităţii în sfera publică, precum şi pentru infracţiuni de corupţie în sectorul privat săvârşite cu intenţie.