Scutirea personală. Utilizarea de către unele categorii de contribuabili
23.05.2023

Prevederea inclusă în Codul fiscal prin Legea nr.160/2022, care a intrat în vigoare la 15 iulie 2022 și stabilește cota impozitului pe venit de 12% din venitul impozabil pentru zilieri, fără aplicarea scutirilor prevăzute la capitolul 4 din titlul II, se va regăsi și în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014.

 

Proiectul ce prevede completarea pct.2 din Regulament, precum și includerea în acesta a pct.92 urmează a fi aprobat în ședința Executivului din 24 mai.

 

Totodată, actul nominalizat va fi racordat la prevederile CF ce țin de dreptul la utilizarea scutirii personale de către angajații din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi și angajații parcurilor IT, stabilit proporțional lunilor de activitate în regimul general de impozitare. În acest sens, sunt propuse intervenții în pct.161, dar și abrogarea pct.181 și excluderea din pct.361 a prevederii că, în cazul tranziției de la regimul standard de impozitare prevăzut de titlul II din CF la regimul special prevăzut de titlul X capitolul 1 din CF, angajatorii sînt obligați să efectueze recalculul impozitului pe venit al persoanelor angajate prin excluderea sumei scutirilor de care au beneficiat acestea (în condițiile plicării art.33-35 din același Cod) până la tranziția la regimul special.

 

Prevederile vor intra în vigoare la momentul publicării actului normative în MO, fiind aplicate începând cu perioada fiscală a anului 2023.