Prin derogare de la art. 3 alin. (3) al Legii nr. 166/20171, este permisă aplicarea ambelor opțiuni de facilitare a alimentației pentru salariații care, pe parcursul unei luni calendaristice, prestează atât muncă (schimburi) de zi, cât și muncă (schimburi) de noapte. Reglementarea completează prevederile Legii cu privire la tichetele de masă. Modificările la respective lege au fost aprobate în lectură finală de Parlament și vin să restabilească echitatea dintre persoanele care lucrează în regim mixt (ture de zi și de noapte). Menționăm, la momentul actual pentru schimburile de noapte tichetele de masă nu se acordă.
Totodată, documentul stabilește și modul de determinare a valorii tichetelor de masă în cazul muncii prestate pe timp de noapte. Aceasta va fi egală cu numărul total de ore lucrate de salariat în schimb de noapte pe parcursul lunii precedente, împărțit la șapte și înmulțit cu valoarea nominală a tichetului acordat salariatului. Rezultatele se aproximează, conform regulilor matematice, până la un număr întreg.
Încă o prevedere inclusă în proiect ține de deducerea cheltuielilor, în redacție nouă fiind expus art. 4 alin. (2) din Legea nr. 166/2017. Potrivit acesteia, angajatorii pot acorda tichete de masă cu valoarea nominală mai mare, diferența dintre aceasta și valoarea nominală prevăzută2 la alin. (1) fiind deductibilă în scopuri fiscale în condițiile respectării prevederilor art. 24 alin. (192) din CF3.
De asemenea, pentru tichetele de masă va fi stabilit termenul de valabilitate – 6 luni de la data transferului valorii nominale a acestuia pe instrumentul de plată al salariatului. În prezent acesta este indicat doar în Regulamentul cu privire la modul de operare cu tichetele de masă.
Alte modificări aprobate vizează:
- cerințele față de operatorul instrumentului de plată aferent tichetului de masă;
- evidența tichetelor de masă;
- prezentarea de către operator a datelor și informațiilor către Serviciul Fiscal de Stat;
- modul de utilizare a tichetelor etc.
Cu detalii suplimentare vom reveni la punerea în aplicare a modificărilor.
_________________________________________
1 Legea nr. 166/2017, art.3 alin. (3). Acordarea tichetelor de masă este facultativă. Angajatorul este în drept să suporte cheltuieli pentru hrană pentru un angajat, care vor fi deduse în scopuri fiscale conform art. 24 alin. (19) din Codul fiscal, ori să acorde tichete de masă, fiind permisă doar o singură opțiune.
2 Legea nr. 166/2017, redacția în vigoare a art. 4 alin. (1). Valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare trebuie să fie cuprinsă între 35 și 70 de lei. Valoarea tichetelor de masă nu include contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii.
3 Codul fiscal, art. 24 alin. (192). Se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator pentru orice plăți efectuate în folosul angajatului, al studentului stagiar și/sau al elevului în baza raporturilor reglementate de Codul educației și/sau de Legea nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual, în raport cu care au fost calculate contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și/sau au fost reținute primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariu, datorate de angajator și angajat. Prevederile prezentului alineat nu limitează dreptul la deducere în scopuri fiscale a altor tipuri de cheltuieli conform prevederilor prezentului articol.