Tariful pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol ce va diminua
15.07.2025

Venitul mediu nerealizat de pe 1 ha de teren agricol pe un termen de 99 de ani constituie produsul dintre normativul veniturilor nete medii anuale în agricultură (gospodării țărănești) calculat, ce alcătuiește 5980,40 lei la perioada de 99 de ani și constituie, respectiv, 592 059,98 lei.

 

Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege privind aprobarea Metodologiei de calcul pentru pierderile cauzate de trecerea terenurilor cu destinație agricolă sau destinate fondului forestier la o altă categorie de destinație (în continuare – Metodologie).

 

Aceasta va deveni obligatorie pentru implementarea în practică de către persoanele fizice și persoanele juridice interesate de modificarea destinației terenurilor, indiferent de scop și de tipul de proprietate asupra lor, cu excepția efectuării lucrărilor de utilitate public sau uz public; creării parcurilor industriale; extinderii sau creării ZEL și a terenurilor care urmează a fi trecute la categoria de terenuri destinate fondului forestier.

 

Amintim, la momentul actual respectivul tarif se calculează conform Legii nr. 1308/19971 și constituie 36169,48 lei pentru o unitate grad-hectar și depășește valoarea de piață a terenurilor agricole procurate. Acest fapt descurajează excluderea din circuitul agricol a loturilor de pământ și afectează efectuarea investițiilor în alte domenii, în unele cazuri fiind constatată construcția imobilelor neautorizate.

 

Totodată, potrivit Notei 1 la anexa la legea prenotată, prevederile anexei se aplică la calculul pentru pierderile cauzate de trecerea terenurilor cu destinație agricolă sau destinate fondului forestier la o altă categorie de destinație până la intrarea în vigoare a Metodologiei. Aprobarea acesteia este stabilită de Codul funciar nr. 22/2024 (art. 60 alin. (3)).

 

Astfel, urmează a fi  stabilit un mecanism argumentat economic, care va fi legat de veniturile nete în domeniul agricol. Compensarea pierderilor pentru scoaterea din circuitul agricol sau forestier a terenurilor va fi justificată, iar mediul de afaceri va obține posibilitatea de conformare la cerințele legale. Suplimentar, mijloacele financiare achitate pentru modificarea destinației terenurilor vor fi virate în bugetul de stat sau la bugetele locale (în funcție de autoritatea care adoptă decizia de schimbare a destinației).

 

 Formula de calcul a tarifului și coeficienții de rectificare ai acestuia sunt prezentate în proiect. Documentul va intra în vigoare la expirarea a trei luni din data publicării acestuia în MO.

__________________________________________________

1 Legea nr. 1308/1997 privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului.