Temeiurile şi condiţiile în care un organ de control va putea efectua controale inopinate sunt completate. În MO din 21 iulie 2025 a fost publicată Legea nr. 195/2025, prin care sunt operate modificări la art. 19 din Legea privind controlul de stat.
Potrivit modificărilor, de rând cu deținerea informațiilor privind utilizarea muncii nedeclarate, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă, privind traficul de ființe umane sau exploatarea în muncă la angajator, Inspectoratul de Stat al Muncii va fi în drept să decidă și emită delegaţia de control asupra efectuării verificărilor inopinate la o anumită persoană și în cazul în care, în baza analizei riscurilor, se obțin indici de încălcare a cadrului normativ din domeniul securității și sănătății în muncă.
Prevederile Legii nr. 195/2025 vor intra în vigoare la 31 iulie 2026.
Amintim, Legea nr. 131/2018 (anexa nr. 1) stabilește că, domeniile de control de stat ce țin de ISM includ respectarea prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă, intermedierea muncii și activitatea agențiilor private și a intermediarilor nelicențiați care desfășoară activități legate de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, securitatea și sănătatea în muncă, respectarea corectitudinii în stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor de incapacitate temporară de muncă achitate de angajator.
Listele de verificare aplicate de ISM în procesul de control (atât general, cât și sectorial) pot fi consultate aici.
Totodată menționăm că, în ședința din 16 iulie 2025, Executivul a aprobat modificări la Hotărârea Guvernului nr. 894/2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în baza analizei riscurilor în domeniile de control ale Inspectoratului de Stat al Muncii. Prevederile HG nr. 457/2025 (încă nu este publicată în MO) pot fi examinate aici.