În cazul efectuării livrărilor la un preţ mai mic decât cel de piaţă, fără efectuarea plăţii, în contul retribuirii muncii, mărfurile, serviciile, livrate subiectului impozabil pentru desfăşurarea activităţii sale de întreprinzător, care ulterior au fost transmise fără plată altor persoane se consideră livrare impozabilă efectuată de către acest subiect. Valoarea impozabilă a livrării menţionate constituie valoarea achitată de către subiect pentru livrarea destinată desfăşurării activităţii sale de întreprinzător, iar pentru mărfurile, serviciile de producție proprie – costul de producție.
Precizarea ar putea fi inclusă în art.99 alin.(4) din Codul fiscal, aceasta regăsindu-se în proiectul politicii fiscale pe anul 2024.
Alte intervenții ce țin de domeniul TVA vizează acordarea dreptului la deducerea sumei TVA în luna în care a avut loc livrarea, în cazul emiterii de către furnizor a facturii fiscale sau a facturii fiscale electronice (e-facturii) în baza avizelor de însoțire a mărfii, până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei care a avut loc livrarea documentată (alin (12) art.102 din CF).
Autorii consideră că această modificare va permite automatizarea proceselor de evidență a mărfurilor în situațiile în care sunt utilizate avizele de însoțire a mărfurilor, optimizând volumul de documentație pe suport de hârtie.
Totodată, este propusă aplicarea din 1 ianuarie 2025 a regimului fiscal general stabilit asupra autoturismelor, acestea fiind impozitate cu TVA, fiind prevăzută diminuarea graduală în următorii anu a cotei accezei pentru acestea.
Încă o prevedere ține de racordarea termenului de întocmire a Registrelor de evidență a procurărilor și livrărilor de mărfuri, servicii cu termenul de prezentare a Declarației privind TVA, în art. 118 fiind expres stabilită data de 25 a lunii care urmează după încheierea perioadei fiscale privind TVA.
Alte prevederi ale proiectului pot fi consultate aici.