„UE pentru IMM-uri”
25.05.2023

Uniunea Europeană (UE) alocă 8 mil. de euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA): PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural, comunică ODA.

 

Obiectivul general al proiectului „UE pentru IMM-uri” este de a contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și favorabilă incluziunii și de a sprijini tranziția ecologică în Republica Moldova. 

 

Obiectivul specific al acestei acțiuni este îmbunătățirea climatului investițional, capacității de angajare și un mediu de afaceri favorabil pentru IMM-uri, în special în zonele rurale.

 

ODA se va asigura că cel puțin 80% din beneficiari vor fi din aceste regiuni (practic toată țara, cu excepția Chișinăului), iar cel puțin 30% din numărul total de beneficiari în toate programele cofinanțate de UE vor fi gestionate de femei.

 

În același timp, în cadrul viitorului Program de Turism Rural o atenție deosebită va fi acordată promovării modelului economic durabil, care implică dezvoltarea zonelor rurale. De asemenea, beneficiarii fondurilor europene nerambursabile vor avea acces la serviciile de consultanță necesare, educație antreprenorială și mentorat.

 

Rezultatele preconizate ale proiectului „UE pentru IMM-uri” vizează sprijinirea a cel puțin 300 de întreprinderi în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile, dintre care cel puțin 50% vor putea profita de noile oportunități în sectoare cu potențial ridicat de creștere.

 

Proiectul de asistență europeană va fi implementat de către ODA în perioada 2023-2026.

 

Contractul de grant direct al UE cu ODA a fost semnat  de părți pe data de 24 mai 2023.