Indemnizația lunară stabilită angajatului din cadrul aparatului primăriei, inclusiv personalului cu funcții de demnitate publică, în baza actului administrativ al conducătorului autorității administrației publice locale reprezintă o recompensă bănească impozabilă, alta decât salariul achitat, stabilește Regulamentul-cadru cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul autorităților administrației publice locale (AAPL), aprobat ieri, 24 mai, de Guvernul Republicii Moldova.
Acesta se va aplica de către autoritățile eligibile în procesul elaborării propriilor regulamente cu privire la stabilirea indemnizației lunare pentru personalul din cadrul acestora.
AAPL eligibilă va cea a cărei capacitate administrativă este recunoscută ca fiind adecvată statutului legal al unei autorităţi publice locale atunci când cheltuielile administrative ale acesteia nu depăşesc 50 la sută din suma totală a veniturilor proprii, formate conform Codului fiscal şi al altor acte normative, din impozitele, taxele şi alte plăţi care se încasează direct şi integral la bugetele respective.
Documentul reglementează modul, condițiile, criteriile și calculele indemnizației lunare ce poate fi acordată personalului încadrat în conformitate cu statele de personal avizate de către Cancelaria de Stat, inclusiv personalului cu funcții de demnitate publică (primar general, pretor, vicepretor, primar, viceprimar).
Indemnizația lunară va fi achitată pentru timpul efectiv lucrat, inclusiv în perioadele de deplasare în interes de serviciu și aflării la cursuri de instruire, la inițiativa angajatorului. Coeficientul indemnizației lunare aprobate de către consiliul local/ municipal proporțional capacității administrative, dar care nu poate depăși 40% din salariul de bază.
La determinarea valorii indecelui capacității administrative a unității administrativ-teritoriale va fi utilizată formula propusă în propect, care va reprezenta raportul dintre cheltuielile administrative înmulțite la 100% și împărțite la veniturile proprii. La aplicarea acesteia, coeficientul îndemnizației lunare a angajaților poate varia între 10-40%.