Reglementarea relațiilor între asociații/ fondatorii societăților comerciale
29.05.2023

Dividendul este un venit sau o parte de venit obținut din repartizarea profitului net între acționari (asociați) în conformitate cu cota de participație depusă în capitalul social sau în alt mod, stabilit în actul constitutiv, cu excepția venitului obținut în cazurile lichidării complete a agentului economic.

 

Noțiunea expusă supra poate substitui cea stabilită la momentul de față în pct.3) art.12 Codul fiscal1, având în vedere modificările propuse prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (reglementarea relațiilor între asociații/ fondatorii societăților comerciale). Documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și vine cu intervenții în șase acte normative2 a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 22 mai.

 

Modificările propuse au caracter inovativ și vizează dreptul asociaților de a încheia contractul corporativ, care va fi reglementat de un articol separat în Legea nr. 1134/1997, modului de înstrăinare a cotei de participare în capitalul social, excluderea numărului maximal al fondatorilor stabilit la momentul de față pentru SRL (50 persoane), crearea capitalului de stimulare prin accesarea cotei în capitalul social al SRL a personalului angajat, noi particularități de majorare a capitalului social prin aporturi suplimentare (intervenții în Legea nr.135/2007) etc.

 

Proiectul urmează a fi pregătit și propus pentru consultări publice. Totodată, documentul stabilește că, după aprobare, prevederile legii vor intra în vigoare peste două luni din data publicării acesteia.

 

_________________________________________________________________

1 Codul fiscal, art.12:

3) Dividend – venit obţinut din repartizarea profitului net între acţionari (asociaţi) în conformitate cu cota de participaţie depusă în capitalul social, cu excepţia venitului obţinut în cazurile lichidării complete a agentului economic.

 

2 Codul fiscal

Legea privind societățile cu răspundere limitată nr. 135/2007;

Legea privind societățile pe acțiuni nr. 1134/1997;

Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali nr. 220/2007;

Legea privind piața de capital nr. 171/2012;

Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare nr. 234/2016.