Regimul fiscal al OPCA nu se modifică
30.05.2023

Serviciul Fiscal de Stat informează că, la data de 25 mai 2023, au intrat în vigoare modificările efectuate la Codul fiscal (art.18 lit. b)) ce țin de includerea în componența venitului impozabil a venitului de la activitatea societăților obținut de către membrii societăților și venitul obținut de către acționarii/ deținătorii de unități (titluri) emise de organismele de plasament colectiv (OPCA), introduse prin Legea nr. 301/2022 pentru modificarea unor acte normative în scopul punerii în aplicare a Legii nr. 2/2020 privind organismele de plasament colectiv alternative.
 

Principalele modificări țin de excluderea dintr-un șir de acte normative a textului „în valori mobiliare” și au drept scop extinderea categoriei de participanți profesioniști pe piața de capital odată cu constituirea și funcționarea OPCA1 de rând cu organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), definite și constituite conform prevederilor2 Legii nr. 171/2012 privind piața de capital.
 

Totodată, deși în norma legală a fost efectuară precizarea respectivă, regimul de impozitare al organismelor de plasament colectiv nu se modifică, deoarece, potrivit art.63 alin. (4) din CF, veniturile acestora se impozitează în modul general stabilit.

______________________________________________

1 Legea nr.2/2020, art.3 alin. (1):

OPCA sunt companii investiționale pe acțiuni sau în comandită înființate prin act de constituire și fonduri de investiții înființate prin contract de societate civilă, fără a crea o persoană juridică, care funcționează pe principiul repartizării riscurilor și a căror activitate constă în colectarea de resurse financiare de la persoane fizice și/sau juridice, prin emiterea titlurilor de participare, în scopul investirii ulterioare a acestora conform prevederilor prezentei legi.

 

2 Legea nr.171/2012, art.6 alin. (1):

organism de plasament colectiv în valori mobiliare (în continuare – OPCVM) – entitate cu personalitate juridică, înfiinţată prin act constitutiv sub formă de companie investiţională sau prin contract de societate civilă, fără a constitui o persoană juridică, sub formă de fond de investiţii, care funcţionează pe principiul repartizării riscurilor şi a cărei activitate constă în atragerea şi colectarea de mijloace băneşti disponibile de la persoane fizice şi/sau juridice prin emiterea şi plasarea de acţiuni sau de unităţi de fond în scopul investirii ulterioare a acestora în valori mobiliare transferabile şi/sau în alte tipuri de instrumente financiare sau alte active conform prevederilor art. 112 alin. (1).