Moștenitorul automobilului special va achita drepturile de import
30.05.2023

În cazul în care persoana cu dizabilități locomotorii care a beneficiat de facilitățile fiscale și vamale a decedat, moștenitorul mijlocului de transport cu destinație specială destinat transportării persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor este obligat în termen de 30 de zile de la data acceptării moștenirii fie să achite drepturile de import, conform art.1275 din Codul vamal, fie să abandoneze în favoarea statului mijlocul de transport destinat transportării persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor, stabilește proiectul politicii fiscale și vamale pe anul 2024, propus pentru consultări publice, care vor dura pănă la 5 iunie 2023.

 

Potrivit proiectului, după expirarea acestui termen, în cazul în care moștenitorul nu întreprinde acțiunile menționate, Serviciul Vamal va emite decizie de regularizare pe moștenitor cu încasarea drepturilor de import, conform art.1275 din Codul vamal.

 

Amintim, la momentul de față persoanele cu dizabilități locomotorii sunt în drept să beneficieze de utilizarea facilităţilor fiscale şi vamale la importul unui mijloc de transport reutilat și destinat pentru transportarea acestor persoane în cazul renunțării la plata compensaţiei pentru serviciile de transport. Importul poate fi efectuat o dată la cinci ani, fără dreptul de a comercializa, transmite în arendă, locaţiune sau uzufruct unitatea de transport.

 

Beneficiarul este scutit de plata TVA, a accizelor, a taxei vamale şi a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale pentru mijlocul de transport destinat transportării sale, clasificat la poziția tarifară 8703 (cu capacitatea cilindrică a motorului de până la 2500 cm3 inclusiv), indiferent de termenul de exploatare.

 

Totodată, dreptul de a conduce autovehiculul importat este oferit doar persoanelor cu dizabilităţi ale aparatului locomotor sau de către persoanele abilitate cu atribuții de însoţire/îngrijire a acestora, împuternicite cu acest drept în baza certificatului eliberat de către structura teritorială de asistență socială. În cazul încălcării acestei prevederi pe perioada aflării mijlocului de transport în posesia şi folosinţa beneficiarului, încălcarea se sancționează și se aplică măsuri de înlăturare de la conducerea vehiculului.

 

Deoarece norme ce se referă la moștenirea mijlocului de transport importat cu aplicarea facilităților fiscale și vamale în legislație nu există, proiectul vine să reglementeze și acest aspect.