ÎMM: încă o condiție de aplicare a regimului general stabilit
30.05.2023

Condițiile în care agenţii economici menţionaţi la alin. (1) al art.541 pot alege regimul de impozitare prevăzut de capitolul 71 sau regimul de impozitare aplicat în modul general stabilit ar putea fi suplinite cu prevederi noi. Acestea sunt incluse în proiectul politicii fiscal și vamale pe anul 2024.

 

Astfel, în situaţia în care, pe parcursul perioadei fiscale, oricare dintre asociaţii/acţionarii întreprinderii micii și mijlocii deţine peste 25% din valoarea/ numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei întreprinderi mici și mijlocii, aceștia ar putea să stabilească subiectul pentru care se aplică regimul de impozitare în modul general stabilit de Titlul II.

 

Regimul  de impozitare în modul  general stabilit se aplică începînd  cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectivă, astfel încât condiţia referitoare la numărul maxim de trei ÎMM la care oricare dintre asociaţi/acţionari deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită.

 

Totodată, în situația în care proiectul va fi aprobat în redacția propusă, Codul fiscal va prevedea expres că, de rând cu veniturile prevăzute la art. 20, în obiectul impunerii pentru ÎMM nu se vor include veniturile rezultate din diferența de curs valutar.

 

Reiterăm, consultările publice asupra proiectului se vor încheia pe data de 5 iunie 2023.