Sancțiuni pentru majorarea nejustificată a costului mărfurilor și serviciilor
31.05.2023

Executivul a susținut proiectul privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi. Documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare și adoptare.

 

Potrivit proiectului, întreprinderile care obțin venituri prin reflectarea necorespunzătoare a unor costuri de producție, a prețului de vânzare al mărfii, al bunurilor, a volumului de lucrări efectuate în construcții și a tarifelor la serviciile prestate, nerespectându-se astfel actele normative care reglementează formarea și aplicarea prețurilor în relațiile economice cu autoritățile publice urmează a fi sancționate cu o amendă în mărime de la 10% până la 20% din echivalentul acestor venituri. Veniturile respective și amenzile aplicate se vor percepe la bugetul de stat în baza deciziei adoptate de Curtea de Conturi sau de autoritatea administrativă de inspectare financiară din subordinea Ministerului Finanțelor (alin.6).

 

Totodată, este propusă o nouă redacție și pentru alin. (8) al art.10, care stabilește răspunderea pentru încălcarea regulilor de livrare a mărfurilor social importante, lista cărora este aprobată de Guvern.

 

Amintim, Curtea Constituțională a recunoscut neconstituțional textul „în mărime de 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, dar nu mai puțin de 500 de lei pentru fiecare factură/factură fiscală” din alineatul respectiv, dispunând ca, până la modificarea cadrului normativ, la aplicarea sancțiunii poate fi stabilită o amendă de până la 10 % din valoarea tranzacției cu mărfuri social importante, efectuându-se o analiză de către autoritatea competentă și instanța de judecată a proporționalității sancțiunii în funcție de circumstanțele concrete ale cazului.  

 

Astfel, proiectul examinat stabilește că, în cazul aplicării adaosului comercial ce depășește limita stabilită de actele normative care reglementează formarea prețurilor de comercializare a produselor social importante se vor aplica amenzi în mărime de la 10% până la 20% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită, aplicată persoanelor cu funcție de răspundere, și o amendă în mărime de la 40% până la 60% din suma ce depășește venitul obținut cu aplicarea adaosului în limita stabilită, aplicată întreprinderilor care desfășoară activitatea de întreprinzător.

 

Totodată, în ambele cazuri, persoana sancționată va beneficia de reducerea amenzii cu 50% dacă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înmânării deciziei de sancționare, achită 50% din suma amenzii indicate în decizie.