Cine ar putea beneficia de scutirea de plata pentru poluarea mediului
06.06.2023

Subiecții înregistrați în Sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (SIA MD), ar putea beneficia de o scutire de taxă pe ambalaje, egală cu raportul dintre cantitatea de deșeuri valorificate și cantitatea de deșeuri care corespunde obiectivului de valorificare conform anexei nr. 2 din HG 561/2020, înmulțit cu taxa pe ambalaje conform alin. 2) al art.11 din Legea nr.1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului. Subiecții care au atins obiectivul de valorificare nu vor achita taxa pe ambalaje conform articolului prenotat, prevede proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 1540/1998, înregistrat în Parlament.

 

Aplicarea taxei pentru poluarea mediului concomitent cu aplicarea răspunderii extinse a producătorului (REP) provoacă o sarcină financiară dublă pentru producători, care ar putea investi mijloacele bănești în activitățile de implementare a REP, eficientizând atât gestionarea durabilă a deșeurilor de ambalaje, cât și activitatea economică a producătorilor. Respectiv, modificările au drept scop scutirea producătorilor de ambalaje, care demonstrează implementarea REP conform prevederilor Legii nr. 209/2016 și HG nr. 561/2020, de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluare mediului, susțin autorii inițiativei legislative.

 

Proiectul vine cu o nouă redacție a noțiunilor de ambalaj, dar și un nou cuantum al taxei. Dacă la momentul de față aceasta este stabilită pe categorie de ambalaj (plastic, aluminiu etc.) și în funcție de greutatea produsului per bucată, initiativa vizează calcularea taxei per tonă de ambalaj (diferită pentru cel reciclabil și nereciclabil), cu indicarea poziției tarifare a materialului din care este produs ambalajul.

 

Totodată, elaborarea proiectului a fost condiționată de necesitatea asigurării condițiilor de concurență loială pentru toți actorii economici care importă sau produc bunuri ambalate în Republica Moldova. Conform prevederilor legale în vigoare, producătorii locali achită o taxă pentru poluarea mediului de până la 10 ori mai mică decât importatorii pentru aceleași produse, se constată în nota proiectului.