Amortizarea accelerată a mijloacelor fixe
07.06.2023

În cazul în care o întreprindere nu cade sub incidența prevederilor alin. (1) art.5 din Legea nr.179/2016, aceasta va fi în drept să aplice modificările operate prin Hotărârea Guvernului nr.311/2023 (a intrat în vigoare la 2 iunie curent, fiind publicată în MO) în Regulamentul privind evidenţa şi calcularea amortizării mijloacelor fixe în scopuri fiscale.

 

Scopul intervențiilor în Regulamentul prenotat este aducerea în concordanță a prevederilor acestuia cu art.261 din Codul fiscal, care reglementează dreptul agenților economici de a aplica metoda amortizării accelerate.

 

Potrivit noilor prevederi, mărimea amortizării mijlocului fix ce urmează a fi dedusă se determină:

 

  • pentru primul an de utilizare (12 luni consecutive din durata de funcționare utilă al respectivului mijloc fix), amortizarea nu poate depăşi 50% din costul de intrare al mijlocului fix;
  • pentru următorii ani de utilizare, amortizarea se calculează prin raportarea valorii neamortizate a mijlocului fix la durata de funcţionare utilă rămasă a acestuia.

 

Precizăm, alin.6al art.261 din CF stabilește că prevederile indicate supra nu se aplică agenților economici care desfășoară activități financiare și de asigurări prevăzute în secțiunea K a CAEM.