Condițiile de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli vor fi revizuite
07.06.2023

În ședința de astăzi, 7 iunie, Guvernul a susținut parțial modificările propuse la Legea nr.337/2022 privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, motivând hotărârea aprobată de condițiile parametrilor bugetari actuali. Astfel, art.4 alin.(2) lit.b) și alin.(3) din legea prenotată vor avea o redacție nouă.

 

Executivul a acceptat ca suma totală rambursată pentru perioada Programului de rambursare a TVA să nu poată depăși suma TVA destinată deducerii pentru perioada fiscală ulterioară reflectată în declarația privind TVA pentru perioada fiscală decembrie 2022, la momentul actual în lege fiind stabilită aceeași perioadă a anului 2021.

 

Totodată, suma TVA rambursată urmează să constituie mărimea minimă dintre mărimea formată din suma impozitului funciar pentru terenurile cu destinație agricolă, calculat sau declarat pentru anul 2022, suma declarată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, în formă de contribuție procentuală la salariu, și alte recompense – pentru perioada fiscală și/sau perioadele fiscale care corespund perioadei Programului de rambursare a TVA (aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv). La momentul de față atăt calcularea, cât și declararea impozitului funciar este o condiție obligatorie pentru participare la Program.

 

Propunerea de diminuare a ponderii activităților întreprinderii stipulate în grupele 01.1–01.6 din CAEM de la 95% până la 75% pentru a fi eligibilă în cadrul Programului nu a fost susținută de Executiv, deoarece autorii proiectului de lege nu au indicat sursa de finanțare a extinderii listei beneficiarilor.

 

Proiectul urmează a fi examinat în Parlament.