Minimizarea achitării salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”
09.06.2023

Serviciul Fiscal de Stat a publicat Raportul privind activitățile de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” pentru trimestrul I al anului 2023.

 

Potrivit documentului, în rezultatul activităților desfășurate de către SFS în primele trei luni ale anului curent au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală), fiind adoptate 49 decizii asupra cazului de încălcare a legislației, inclusiv a corectitudinii calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora. 

 

În consecință, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă de peste 4,27 mil. lei, dintre care au fost achitate 3,58 mil. lei.

 

Astfel, pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă, conform deciziilor adoptate au fost calculate plăți suplimentare pentru:

  •  impozit pe venit reținut din plățile salariale – 614,36 mii lei; 
  • contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii – 1,38 mil. lei;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală – 466,4 mii lei;
  • penalități și amenzi aplicate –1,81 mil. lei.

 

Raportul SFS poate fi consultat aici.