Dividendele achitate în perioada 2023-2025 vor fi reflectate în Declarația IPC21
09.06.2023

Formularului Declarației IPC21 va fi suplinit cu Tabelul nr.1.1, în care întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii care vor plăti dividende din profitul obținut în perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv (inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți) vor avea posibilitatea să declare impozitul pe venit achitat aferent dividendelor plătite.

 

Proiectul ordinului Ministerulul Finanțelor cu privire la modificarea Ordinului nr.94/2020 este propus pentru consultări publice, care vor dura pănă la 14 iunie 2023.

 

Proiectul conține și modificări la Instrucțiunea de completare a Declarației IPC21, fiind detaliat expus modul de reflectare a indicatorilor în noul tabel.

 

Totodată, Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate urmează a fi actualizat, ținănd cont de faptul că, în cazul suprapunerii perioadelor concediului paternal cu cel medical, concediul paternal nefolosit urmează a fi prelungit (la cererea scrisă depusă de salariat). Având în vedere că perioadele în care persoanei asigurate i s-a prelungit concediul paternal urmează să declare prin intermediul Declaraţiei IPC21 (tabelul nr. 2), Clasificatorul poate fi completat cu o nouă categorie a persoanei asigurate –                         155 11 „Persoană care a prelungit concediul anual sau paternal”.

 

Propunerile și obiecțiile asupra proiectului pot fi prezentate în adresa persoanei responsabile: Cebotarenco Parascovia (Inspector principal, Direcția generală metodologia impozitelor și taxelor), număr telefon 022 82 34 38 / Email : Parascovia.Cebotarenco(at)sfs.md.