Regulamentul de funcționare a Consiliul de soluționare a disputelor în cadrul SFS va fi modificat
13.06.2023

Serviciul Fiscal de Stat inițiază procesul de elaborare a proiectului ordinului SFS cu privire la modificarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Consiliului de soluționare a disputelor în cadrul Serviciului Fiscal de Stat, aprobat prin Ordinul SFS nr. 327/2018.



Astfel, pentru asigurarea calității elaborării proiectului, autoritatea fiscală invită toate părțile interesate să prezinte până la data de 19 iunie 2023 propuneri și sugestii la adresa electronică: elena.criclivaia(at)sfs.md.

 

Menționăm, redacția în vigoare a Regulamentului stabilește aplicarea unor proceduri cu referire la articolele din Codul fiscal, care au fost abrogate (art.268–270) în urma punerii în aplicare din 5 februarie a anului curent a Legii nr. 155/2022. Reamintim, la momentul de față Codul fiscal prevede expres că deciziile Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal pot fi contestate în conformitate cu prevederile Codului administrativ.

 

Amintim, potrivit art.2741 din Codul fiscal, orice persoană supusă controlului de către Serviciul Fiscal de Stat, care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, prin actele administrative emise în cadrul procedurii de control, prin acţiunile sau inacţiunile SFS sau ale funcţionarilor fiscali în cadrul acestor proceduri, este în drept să le conteste, în tot sau în parte, prin depunerea la unei contestaţii în formă scrisă la autoritatea fiscală.

 

În cadrul Consiliului de soluţionare a disputelor contestația se examinează în cazul în care persoana supusă controlului a consemnat în cerere acordul cu privire la divulgarea datelor (cu condiția păstrării secretului commercial, fiscal, bancar etc. de către participanții la ședință) şi contestă acte administrative prin care s-a stabilit o obligaţie fiscală în sumă de:

  •  peste 500000 de lei – pentru persoane juridice şi
  • peste 250000 de lei – pentru persoane fizice.