Lista produselor agricole și alimentare, aprobată
14.06.2023

La 26 februarie 2023 a intrat în vigoare capitolul V2 din Legea comerțului interior nr.231/2010, care reglementează relațiile contractuale dintre furnizor și cumpărător privind livrarea de produse agricole și alimentare. Scopul noilor prevederi este combaterea practicilor comerciale neloiale în raport cu vânzarea de produse agricole și alimentare, Lista acestora fiind aprobată de Guvern prin Hotărârea nr.328 din 31 mai 2023. Documentul va intra în vigoare la 12 septembrie curent.

 

Lista conține 44 poziții tarifare de la 22 capitole din Nomenclatura combinată a mărfurilor, precum și denumirile produselor agricole și alimentare, care pot fi consultate în MO din 12 iunie 2023.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a elaborat Lista, constată că, ținând cont că întreprinderile micro, mici și mijlocii producătoare de produse alimentare au o putere de negociere mai mică, în special la capitolul relațiilor contractuale dintre furnizor și cumpărător, în scopul protejării intereselor acestora în legislația națională sunt partial transpuse prevederile Directivei 2019/633.

 

Astfel, potrivit Legii nr.231/2010, în cazul mărfurilor care se regăsesc în Listă sunt interzise:

  • stabilirea de clauze contractuale prin care părțile își stabilesc interdicții, directe sau indirecte, de a cumpăra sau de a vinde produse/servicii de la sau către un terț;
  •  solicitarea și oferirea de reduceri comerciale pentru produsele social importante de primă necesitate;
  • solicitarea și oferirea de reduceri comerciale în afara negocierii unui contract sau a unei oferte anunțate în formă scrisă, inclusiv în formă electronica;
  • condiționarea impusă furnizorului să nu vândă produsul altor comercianți la un preț mai mic decât cel la care i-l vinde lui;
  • returnarea furnizorului a produselor agricole și alimentare care au fost achiziționate cu respectarea cerințelor cantitative și calitative stipulate în contractele de livrare a produselor, dar care au devenit neconforme reglementărilor aplicabile în domeniul alimentar, inclusiv prin expirarea datei durabilității minimale/datei-limită de consum a acestora etc. 

 

Totodată, prin HG nr.328/2023 va fi abrogată Hotărârea Guvernului nr. 113/2021 cu privire la aprobarea Listei produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt.