BGPF: timbrele de acciz și timbrele de consim
14.06.2023

Serviciul Fiscal de Stat a suplinit Baza Generalizată a Practicii Fiscale, publicând pe pagina oficială a autorității Ordinul nr.194 din 9 iunie 2023. Acesta vine cu reflectarea poziției oficiale a SFS la compartimentul accize și oferă răspunsuri la întrebările prezentate în continuare.

 

4.12.7 Este posibila vânzarea sau transmiterea timbrelor de acciz de catre agentii economic ce le-au procurat altor agenti economici?

 

4.12.2 Cînd urmează a fi aplicate timbrele de acciz pe cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatele destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la poziţiile tarifare 2403 99 900 şi 2404?

 

4.12.9 Cui se restituie timbrele de acciz?

 

4.12.3 În ce locuri al ambalajului cartuşelor şi rezervelor pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatelor destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produselor din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecurilor fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la pozițiile tarifare 2403 99 900 şi 2404 se aplica timbrele de acciz?

 

4.12.4 Este careva diferență dintre timbrele de acciz destinate pentru cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatele destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la poziţiile tarifare 2403 99 900 şi 2404, autohtone și cele de import?

 

4.12.8 În ce cazuri agentii economic ce au procurat timbrele de acciz pot sa le restituie?

 

4.12.6 Cine este responsabil pentru marcarea cu timbre de acciz a articolelor din tutun și a cartuşelor şi rezervelor pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatelor destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produselor din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecurilor fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la pozițiile tarifare 2403 99 900 şi 2404?

 

4.12.1 Se marchează oare cu timbru de acciz cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatele destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, produsele din tutun şi înlocuitorii din tutun (amestecuri fără tutun pe baza frunzei de ceai) de la poziţiile tarifare 2403 99 900 şi 2404 comercializaţi?

 

4.8.15 În temeiul cărei proceduri se stabilește lista agenților economici care beneficiază de scutire de plată a accizului aferent alcoolul etilic nedenaturat de la poziţia tarifară 220710000 utilizat pentru fabricarea produselor cosmetice în cadrul activităţii în industria de parfumerie şi cosmetică?

 

42.2 Sînt pasibile marcării сu „Timbru de consum” produsele alcoolice şi articolele din tutun precum și cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatele destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, introduse pe teritoriul Republicii Moldova şi destinate a fi consumate pe teritoriul țării, necontrolat de autoritățile constituționale?

 

42.3 Cînd se efectuează marcarea cu „Timbru de consum” a produselor alcoolice şi articolelor din tutun precum și a cartuşelor şi rezervelor pentru ţigaretele electronice, inclusiv ţigaretele electronice de unică folosinţă, preparatelor destinate utilizării în cartuşele şi rezervele pentru ţigaretele electronice de la poziţia tarifară 2404, importate şi destinate a fi consumate pe teritoriul necontrolat de autorităţile constituţionale?