Moldova va semna Acordul de comerț liber cu EFTA
16.06.2023

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ asupra proiectului Acordului de comerț liber cu EFTA (include Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Scopul documentului este asigurarea cooperării economice între statele semnatare și extinderea relațiilor comerciale. Pănă la momentul de față EFTA a semnat acte similare cu 29 state, care nu sunt cuprinse de spațiul Uniunii Europene.

 

După intrarea în vigoare a tratatului, părțile semnatare vor elimina toate taxele vamale la importul pe teritoriul său vamal a produselor industriale. Totodată, Acordul prevede reducerea taxelor vamale sau char eliminarea acestora la efectuarea importului unor produse agricole din Republica Moldova pe piețele EFTA.

 

Notă: Fiind fondată în anul 1960, asociația avea șapte țări fondatoare – Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii. Ulterior, acestora li s-au alăturat Islanda (în 1970), Finlanda (în 1986) și Liechtenstein (în 1991). Totodată, în anul 1973, Danemarca și Regatul Unit au aderat la Uniunea Europeană, în 1986 – Portugalia, în 1995 – Austria, Finlanda și Suedia, părăsind EFTA. Cele patru țări care mențin asocierea au dezvoltat una dintre cele mai mari rețele de acorduri de liber schimb, care la momentul de față acoperă 60 de țări și teritorii, inclusiv UE.

 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, valoarea schimbului comercial dintre țările EFTA și Republica Moldova a constituit în anul 2022 circa $123 mil. (0,9% din volumul total).