Cererile de compensare a cheltuielilor patentarilor vor fi acceptate doar până la 31 august
19.06.2023

Susținerea trecerii celor 4800 deținători ai patentei de întreprinzător în domeniul comerțului cu amănuntul la activitatea independentă în următoarele patru luni necesită circa 35 mil. lei, care vor fi alocate din bugetul de stat pentru compensarea unor cheltuieli ale persoanelor vizate.

 

Ministerul Dezvoltării Economice și digitalizării a propus pentru consiltări publice proiectul Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

 

Reiterăm, sunt eligibile cheltuielile efectuate începănd cu 1 ianuarie 2023 pentru:

  • procurarea și instalarea echipamentului de casă și control cu memorie fiscală sau soluțiile digitale aferente acestora;
  • amenajarea locului de desfășurare a activității (procurarea mobilierului, cheltuieli de procurare a materialelor de construcție etc.);
  • procurarea mijloacelor fixe sau OMVSD, necesare procesului de organizare și desfășurare a activității.

 

Compensațiile vor fi oferite prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în baza cererii solicitantului, care, potrivit proiectului, va putea fi asistat la perfectarea și expedierea acesteia de angajații subdiviziunilor Serviciului Fiscal de Stat. La cerere vor fi anexate facturile eliberate pe numele solicitantului, bonurile emise de ECC sau extrase bancare ce confirmă efectuarea plăților solicitate spre compensare. Cererile vor fi depuse după punerea în aplicare a regulamentului aprobat, procesul de acceptare a acestora fiind încheiat la 31 august 2023. Actele prezentate după această data nu vor fi examinate.

 

Este preconizat că suma medie a compensației nu va depăși 10 mii lei per beneficiar (cea medie constituind 7778 lei) și urmează a fi transferată beneficiarului, în termen de 30 de zile de la data acceptării cererii spre finanțare, prin serviciul MPay.

 

Proiectul regulamentului poate fi consultat păna la data de 25 iunie 2023.