O altă perioadă de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor
20.06.2023

Subiecții impunerii achită taxa pentru folosirea drumurilor la data efectuării inspecției tehnice periodice anuale a vehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată. Inspecția tehnică periodică a vehiculului nu se efectuează fără achitarea taxei pentru anul curent.

 

Autoritățile au revenit la examinarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (inclusiv în Codul fiscal) înregistrat în calitate de inițiativă legislativă încă în luna martie 2022. Potrivit documentului citat supra, se propune modificarea perioadei de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor stabilită în alin. (3) și (4) ale art.340 din CF1.

 

Documentul vine cu excluderea prevederii care interzice înmatricularea vehiculelor fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor. În cazul adoptării modificărilor în redacția propusă, la înmatricularea unui vehicul (transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare), solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică, în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor, având în vedere că Agenția Servicii Publice asigură înregistrarea dreptului de proprietate, care nu se referă la admiterea în circulație a vehiculelor. Totodată, în aceste circumstanțe nu poate fi înregistrată transmiterea dreptului de proprietate în cazul procurării unui vehicul accidentat sau deteriorat.

 

Autorii proiectului consideră că, deoarece exploatarea mijloacelor de transport pe drumurile naționale este interzisă dacă nu a fost asigurată inspecția tehnică a acestora, riscul aplicării sancțiunilor va asigura nivelul necesar al disciplinei fiscale în acest domeniu.

 

Respectiv, proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea avizului la proiectul de lege este inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 21 iunie va fi susținut cu luare în considerare a unor aspecte. Cabinetul de miniștri consideră că întreprinderile care efectuează inspecția tehnică periodică a autovehiculelor sunt obligate să țină evidența  autovehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice periodice și să transmită Agenției Servicii Publice informația necesară pentru completarea Registrului  de stat al vehiculelor  (conturul ,,G” – ,,Evidența executării legislației fiscale”) (noua redacție propusă pentru alin. (2) al art.342 din CF, ținând cont de modificarea terminologiei - „Registrului de stat al transporturilor” se substituie cu sintagma „Registrului de  stat al vehiculelor”).

______________________________________________________

1 Codul fiscal, art.340:

(3) Subiecţii impunerii achită taxa:

a) la data înmatriculării de stat a autovehiculului;

b) la data înmatriculării de stat curente a autovehiculului, dacă pînă la această dată taxa nu a fost achitată;

c) la data efectuării testării tehnice obligatorii anuale a autovehiculului, dacă pînă la această dată taxa nu a fost achitată.

(4) Înmatricularea, precum şi testarea tehnică obligatorie a autovehiculului, fără prezentarea documentului de plată ce confirmă achitarea taxei pentru anul curent, nu se efectuează.