Transportul rutier: noile categorii ale drumurilor publice, masele și dimensiunile vehiculelor
22.06.2023

Anexa nr.2 la Legea drumurilor nr. 509/1995, prin care sunt stabilite masele şi dimensiunile maxime admise ale vehiculelor în circulaţie pe drumurile publice, este expusă în redacție nouă, aprobată prin Legea nr.118 pentru modificarea unor acte normative, publicată în MO din 21 iunie 2023.

 

Potrivit acesteia, sunt stabilite noile categorii ale drumurilor, care sunt clasificate drept reabilitate, nerabilitate și pietruite. În funcție de categorie, este stabilită și masa unităților de transport, circulația cărora este permisă pe aceste drumuri. În continuare prezentăm principalele noutăți ale documentului.

 

Astfel, operatorii din transport urmează să țină cont că, în cazul vehicului articulat cu cinci sau şase osii (termenul axe, utilizat anterior, este substituit prin osii) parametrii cărora sunt stabiliți în p.2.2.2 lit.c) din anexa prenotată, sunt modificați. În circulație vor fi admise autovehiculele masa totală maximă admisă a cărora nu va depăși pentru drumurile reabilitate și nereabilitate 42 tone, iar pe drumurile pietruite – 40 tone.  La momentul de față masa acestora este stabilită până la 44 tone pentru drumurile E, A, M, R, G, L cu îmbrăcăminte permanentă și 40 tone – pentru cele R, G, L cu îmbrăcăminte semipermanentă şi provizorie.

 

Totodată, același punct este suplinit cu lit.d), care oferă dreptul de a circula pe drumurile naționale autovehiculelor cu trei osii, cuplat cu semiremorcă ci două sau trei osii, transportând în cadrul unui transport intermodal, unul sau mai multer containere sau cutii mobile, cu o lungime maximă totală de până la 45 de picioare cu masa de 44 tone pe drumurile reabilitate (fiind stabilită și lista exhaustivă a acestora) și câte 40 tone – pe cele nereabilitate și pietruite.

 

Alte modificări esențiale pentru transportatori sunt operate în p. 2.3.4, 3.2.2 și 3.2.3, dar și 3.4.1, 3.4.2 din Anexa nr.2, care pot fi examinate de persoanele interesate în MO nr.204-207.

 

Menționăm, prevederile prezentate supra vor fi puse în aplicare peste 9 luni din data publicării Legii nr.118/2023, respectiv, din 21 martie 2024.