Autorizația sanitară veterinară pentru unitățile de comerț
22.06.2023

Din data de 2 iulie 2023 vor fi puse în aplicare prevederile Legii nr.112/2023, prin care a fost suplinită Lista activităților care se supun autorizării sanitare veterinare de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

 

Amitim, autorizaţia sanitară veterinară este actul emis de Agenție, care atestă respectarea cerinţelor stabilite în instituţiile şi întreprinderile supuse supravegherii în domeniu și se eliberează pentru dreptul de fabricare, prelucrare, transport şi păstrare a produselor alimentare şi materiei prime de origine animală.

 

Astfel, suplimentar la genurile de activitate prevăzute anterior în anexa nr.6 La Legea nr.221/2007, autorizația devine obligatorie pentru unitățile de comerț care desfășoară cel puțin una dintre următoarele activități de comerț:

  • cu ridicata

- a animalelor vii;

- a blănurilor, pieilor brute și pieilor prelucrate;

- a cărnii și produselor din carne;

- a produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile;

- specializat al altor alimente, inclusiv al peștelui, crustaceelor și moluștelor.

 

  • cu amănuntul

- a animalelor vii;

- a pieilor brute și pieilor prelucrate;

- a cărnii și produselor din carne;

- a laptelui și produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile;

- a peștelui și produselor din pește;

- a altor produse alimentare de origine animală și vegetală.

 

Pentru obținerea autorizației sanitare veterinare, agenții economici sau autoritatea administrației publice locale1 urmează să depună o cerere la subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, conform modelului din anexa nr. 2 la Legea nr.221/2007, la care anexează copiile documentelor necesare2.

_______________________________________________________________________________

1 Legea comerțului interior nr.231/2010, art.16:

(5) Autoritatea administrației publice locale, prin intermediul resursei informaționale în domeniul comerțului, depune cererea pentru eliberarea actului permisiv lipsă, aferent activităților prevăzute în partea I pct. 5 pozițiile 5.8, 5.8.1, 5.8.2, 5.8.3 și 5.81 și în partea II pct. 3 pozițiile 3.3 și 3.4 din anexa nr. 6 la Legea nr.221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, precum și celor prevăzute în anexa nr. 4 la prezenta lege, în următoarele cazuri:

a) bifării opțiunii respective de către deponent în resursa informațională în domeniul comerțului, la depunerea notificării on-line;

b) solicitării înscrise în rubrica „Anexe” a notificării, certificată cu semnătura olografă a deponentului, la depunerea notificării la ghișeu.

 (6) Efectuarea de către deponent a acțiunilor menționate la alin. (5) constituie manifestare de voință și declarare a întrunirii cerințelor legale pentru emiterea actului permisiv lipsă. Autoritatea administrației publice locale nu verifică autenticitatea datelor (actelor) prezentate de deponent, operând acțiunile necesare în resursa informațională în domeniul comerțului în numele și pe seama deponentului.

2 Legea nr.221/2007, art.18 alin. (2):

a) actul ce confirmă înregistrarea activității de întreprinzător în Republica Moldova;

b) actul ce confirmă dreptul de proprietate sau dreptul de folosință asupra spațiului;

c) contractul de angajare/prestare servicii încheiat cu un medic veterinar;

d) autorizația de mediu pentru folosința specială a apei, pentru activitatea economică din piscicultură.