Noi cheltuieli deductibile din anul 2024
27.06.2023

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pe anul 2024), aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 21 iunie, a fost înregistrat în Parlament. De rând cu prevederile prezentate anterior de publicația noastră, documentul vine și cu suplinirea listei cheltuielilor aferente activităţii de întreprinzător, ce vor fi premise spre deducere începând cu anul viitor, fiind propuse modificări în art.24 din Codul fiscal.

 

În continuare prezentăm prevederile incluse în proiect.

 

Astfel, poate fi permisă deducerea cheltuielilor suportate şi determinate de angajator în folosul angajatului pentru:

a) cadouri în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia zilelor de sărbătoare nelucrătoare conform Codului muncii și a zilelor de naștere a angajaților, în modul prevăzut de contractul individual de muncă sau în regulamentul intern;

 

b) perfecționarea angajaților, alta decât prevăzută în alineatul (19), precum și cheltuielile efectuate în folosul angajaților aferente consolidării culturii corporative și spiritul de echipă, în modul stabilit de Guvern;

 

c) abonamente pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEM 9311, 9312 sau 9313, suportate de angajator pentru angajaţi, în mărime de pînă la 50% din salariu mediu lunar pe economie prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat  per angajat;

 

d) contractarea serviciilor medicale în folosul angajatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat per angajat.

Plafonul de deductibilitate a plăților efectuate în favoarea angajaților, prevăzute la prezentul alineat, constituie 15% din valoarea calculată ca diferența din fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere, determinat pentru anul curent, și fondul de retribuire a muncii persoanelor specificate la grupele minore 112 şi 121 din CORM. Toate cheltuielile trebuie să fie confirmate prin documentele primare emise pe numele angajatorului.

 

Totodată, este preconizată deducerea cheltuielilor suportate pentru transportul și hrana studenților stagiari și/sau ucenicilor, iar cuantumul deducerii cheltuielilor anuale suportate de angajator pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală per angajat se propune a fi majorat până la un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat.

 

Ținând cont de intrarea în vigoare a Legii nr.367/2023 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, alin. (26) ce urmează a fi inclus în art.24 din CF va reglementa deducerea cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru plățile efectuate în folosul angajatului cu scopul compensării costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de 0-3 ani. Mărimea acestora nu va depăși valoarea 2500 lei lunar per copil, iar limita maximă de deducere va constitui 5% din fondul de retribuire a muncii, determinat pentru anul curent.