Politica fiscală-2024: prezentarea dărilor de seamă și plata obligațiilor fiscale pe perioada suspendării activității
27.06.2023

Începând cu anul 2024, Codul fiscal ar putea reglementa expres modul de prezentare a dărilor de seamă fiscale şi termenul de plată a obligaţiilor pe perioadă de suspendare a activităţii agentului economic. Intervențiile sunt parte a proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care urmează a fi aprobată politica bugetar-fiscală pe anul viitor.

 

Potrivit proiectului, CF va fi suplinit cu art. 1882. Prevederile acestuia stabilesc că, pe întreaga perioadă de suspendare a activităţii agentul economic este scutit de prezentarea dărilor de seamă fiscale, precum şi de plata taxelor şi impozitelor, cu excepţia impozitului pe bunurile imobiliare.

 

Cu toate acestea, pentru perioada de suspendare a activităţii entitățile vor fi obligate să prezinte calculul impozitului pe bunurile imobiliare pentru fiecare perioadă fiscală de suspendare a activității, iar suma integrală a impozitului calculat pentru perioadele de suspendare a activității va fi achitat în termen de 10 zile lucrătoare de la data reluării activității.