Executivul va aproba modul de compensare a cheltuielilor pentru trecerea la activitatea independentă
27.06.2023

La data intrării în vigoare a regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente (în continuare – regulament), Serviciul Fiscal de Stat va prezenta IP Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului:

1) lista persoanelor fizice care, la 31 decembrie 2022, erau titulare de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul;

2) lista persoanelor înregistrate în calitate de persoane fizice ce desfășoară activitate independentă, conform art. 696 – 6913 din Codul fiscal și care, la 31 decembrie 2022, erau titulare de patentă pentru desfășurarea comerțului cu amănuntul, cu actualizarea acestei liste săptămânal, până la data de 15 septembrie 2023.

 

Prevederea este inclusă în proiectul regulamentului, care urmează a fi examinat și aprobat de Executiv în cadrul ședinței din 28 iunie 2023, având în vedere că, la 1 iulie 2023, expiră termenul de activitate pe baza patentei în domeniul comerțului cu amănuntul.

 

Cererile vor putea fi depuse de beneficiarii deținători a semnăturii electronice prin intermediul formularului completat pe pagina web oficială a ODA, iar cei care nu au semnătură electronică – prin intermediul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice sau al subdiviziunilor teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat. Termenul-limită pentru depunerea cererii este stabilită data de 31 august 2023, iar cele depuse cu omiterea acestui termen nu vor fi examinate.

 

Suma maximală a compensației la care poate pretinde un beneficiat nu va depăși 10 mii lei, iar cheltuielile urmează a fi documentate.

 

Publicația noastră va informa cititorii despre punerea în aplicare a prevederilor regulamentului.