Fidejusiunea în cazul eșalonării/amânării stingerii obligației fiscale
27.06.2023

Având în vedere că, din 1 ianuarie 2023, drept măsură de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale în cazul admiterii restanţelor la bugetul public naţional (cu excepţia BASS), de rând cu gajul a devenit fidejusiunea1, Serviciul Fiscal de Stat a elaborat proiectul de modificare a Ordinului IFPS nr.1030/2016 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare și procedura examinării acesteia. 

 

Potrivit proiectului, anexa nr. 1 la ordinul prenotat va fi suplinită cu o liniuță nouă, prin care fidejusorul va confirma garanția personală oferită terțului contribuabil. Respectiv, se propune și modificarea Instrucţiunii cu privire la completarea şi examinarea Cererii privind modificarea termenului de stingere a obligaţiei fiscale prin eşalonare sau amânare.

 

Totodată, prevederile documentului urmează a fi ajustate la cerințele legislației, fiind exclusă abreviatura ce presupune necesitatea aplicării ștampilei, precum și actualizată termenologia ordinului, ținând cont de noțiunile utilizate de Codul civil modernizat.

 

Consultările publice vor dura până  la 28 iunie 2023.

___________________________________________________________________

 

1Codul civil, art.1628:

Articolul 1628. Felurile garanțiilor personale

(1) Garanțiile personale pot fi accesorii (fidejusiunea) sau autonome.

(2) Fidejusiunea este obligația garantului (fidejusorul) asumată în folosul unui creditor cu scopul de a garanta obligația pe care debitorul o datorează creditorului (obligația garantată) și care apare și devine scadentă doar dacă apare și devine scadentă obligația garantată.

(3) Garanție personală autonomă se consideră obligația garantului asumată în folosul unui creditor, în scop de garanție, în care se prevede expres sau din care rezultă în chip neîndoielnic faptul că ea nu depinde de obligația pe care o altă persoană o datorează creditorului.