CNAS va calcula contribuțiile pentru persoanele ce vor înregistra activitate independentă
27.06.2023

Casa Națională de Asigurări Sociale va ține evidența persoanelor fizice, care desfășoară activități independente, în calitate de plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat și de asigurați în sistemul public de asigurări sociale, în temeiul informațiilor furnizate de către Serviciul Fiscal de Stat, în modul și în forma stabilite de comun cu CNAS, stabilește proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale înregistrat în Parlament.

 

Inițiativa legislativă vine cu scutirea persoanelor vizate de obligația de înregistrare în calitate de plătitori de contribuţii la BASS şi de declararea anuală a contribuţiilor până data de 15 ianuarie a anului următor celui de gestiune.

 

Astfel, urmează a fi simplificat procesul de luare la evidenţă a persoanelor ce au înregistrat activitatea independentă în calitate de plătitori de contribuţii şi de asiguraţi, precum și de raportarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat.

 

Potrivit proiectului, declararea respectivelor contribuții pentru perioada de activitate de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2023 de către persoanele fizice, care desfășoară activități independente în anul curent, se efectuează nu mai târziu de data de 25 iulie 2023. Ulterior calculul contribuției de asigurări sociale pentru aceste personae va fi efectuată lunar de către CNAS, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.