Taxa pentru salubrizare: vox populi?
28.06.2023

Inițiativa legislativă ce propune excluderea din Codul fiscal a noțiunii1 taxei pentru salubrizare este înregistrată în Parlament.

 

Autorului documentului reiterează că respectiva taxă, instituită prin prevederile Codului fiscal, este obligatorie, se aplică tuturor persoanelor înscrise la adresa declarată ca domiciliu,  se încasează o dată pe an, pentru anul în curs de execuție. Suma taxei pentru salubrizare se calculează anual pentru fiecare persoană fizică care are înscriere la domiciliu sau reședință în localitate și se aprobă prin decizia consiliului local. Cuantumul acesteia la fel este stabilit de către autoritatea administraţiei publice locale.

 

 

Potrivit notei proiectului, inițiativa vine în contextul în care cetățenii municipiului Chișinău, pe parcursul anului 2022, au avut un impact financiar negativ/ sever asupra bugetului propriu, cauzat de creșterea fără de precedent a costurilor la resursele energetice, care până în prezent sunt necontrolate, unii fiind cu venituri modeste au intrat în incapacitate de plată.

 

În cazul în care documentul va fi aprobat de Parlament, prevederile legii vor fi puse în în aplicare peste 30 de zile din data publicării acesteia în MO. Totodată, obligația achitării respectivei taxe pentru anul curent rămâne în vigoare, deoarece modificările nu au forță retroactivă.

 

De asemenea, puteți examina această informație.

___________________________________________________

1 La articolul 6 alineatul (6),  litera r)

La articolul 289 alineatul (2), litera p)

La articolul 9 alineatul (1), litera p)

La articolul 293 alineatul (1)

La articolul 293 alineatul (2)

La articolul 294 alineatul (2)

La articolul 297 alineatul (7)

La articolul 298 alineatul (1)

La articolul 298 alineatul (2).