Atribuirea codurilor IBAN la transferul de credit și debitarea directă
30.06.2023

Banca Națională a Moldovei a aprobat Regulamentul cu privire la transferul de credit, debitarea directă și atribuirea codurilor IBAN. Documentul a fost publicat în MO și va fi pus în aplicare la 5 august 2023.

 

Regulamentul stabilește modalitatea de efectuare a transferului de credit și a debitării directe de către prestatorii de servicii de plată, precum și modalitatea de atribuire a codurilor IBAN de către prestatorii de servicii de plată și participanții la sistemul automatizat de plăți interbancare.

 

Părțile de de referință sunt persoanele fizice sau juridice în numele căreia un plătitor efectuează o plată sau un beneficiar al plății primește o plată. Transferul de credit poate fi efectuat atât în moneda națională, cât şi în valută. În funcţie de solicitarea clientului, transferul de credit în moneda naţională poate fi efectuat în regim de urgenţă sau în regim normal. Prestatorul de servicii de plată al plătitorului trebuie să includă pentru un ordin de plată de tip transfer de credit un șir de elemente obligatorii, stabilite în anexele la Regulament.

 

Menționăm, în funcție de tipul ordinului de plată, Regulamentul indică expres elementele obligatorii utilizate la efectuarea:

  • transferului de credit prin intermediul SAPI
  • transferului de credit international
  • de debitare directă
  • ale mandatului de debitare directă
  • ale angajamentului de debitare directă.

 

Totodată, documentul stabilește cerințe tehnice aplicabile operațiunilor de transfer de credit și debitare directă în euro în cadrul SEPA, precum și metoda de calculare a codului de control şi verificare a codului IBAN.

 

Hotărârea nr.108 a Comitetului executiv al BNM poate fi consultată integral în MO nr.220-222 din 29 iunie curent.