BNM preia unele atribuții de la CNPF
03.07.2023

Banca Națională a Moldovei cominică că, din 1 iulie 2023, a preluat de la Comisia Națională a Pieței Financiare competențele de reglementare a activității în domeniile asigurărilor, reasigurărilor, creditării nebancare. 

 

Mai exact, e vorba despre atribuțiile de licențiere, reglementare și supraveghere a activității asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), precizează regulatorul.

 

BNM va supraveghea activitatea asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară — atribuții exercitate anterior de CNPF. Obiectivele fundamentale ale supravegherii sunt protejarea drepturilor și intereselor beneficiarilor de servicii financiare și asigurarea stabilității sistemului de asigurare din Republica Moldova.

 

Respectiv, BNM a decis să publice o serie de întrebări-răspunsuri, care sunt destinate atât participanților acestor piețe, cât și clienților. Astfel puteți obține informații suplimentare despre cum se preiau de fapt atribuțiile, care este data de la care BNM va deveni autoritatea de supraveghere a acestor domenii, ce se va întâmpla de la 1 iulie, dar și cum vor fi protejați consumatorii.

 

Mai multe informații pot fi găsite aici:

Întrebări și răspunsuri despre transferul unor competențe de la Comisia Națională a Pieței Financiare la Banca Națională a Moldovei

 

Supraveghere creditare nebancară și asigurări.