Modul de stabilire a pensiei de urmaș poate fi revizuit
24.03.2023

În cazul în care, întreţinătorul beneficiar de pensie specială, la data decesului a întrunit condiţiile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, pensia de urmaş se stabileşte procentual din pensia potenţială calculată pentru limită de vârstă.

 

Prevederea va suplini reglementările stabilite de Legea prenotată, proiectul modificărilor fiind elaborate de Minnsterul Muncii și Protecției Sociale. Documentul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la data de 30 martie 2023.

 

Astfel, este propusă noua redacție a alin. (1) art.26 din Legea nr.156/1998. Potrivit acesteia, în cazul în care întreţinătorul era beneficiar de pensie pentru limită de vârstă sau pensie de dizabilitate severă, pensia de urmaș urmează a fi stabilită procentual din pensia beneficiarului aflată în plată sau actualizată, după caz. Cuantumul pensiei de urmaş se propune a fi calculată în mărime de 50% pentru fiecare urmaș.

 

Totodată,  în cazul în care întreţinătorul nu era beneficiar de pensie sau era beneficiar de pensie specială sau pensie de dizabilitate accentuată sau medie, se propune pentru urmașii acestuia de a stabili cuantumul procentual din pensia potenţială calculată pentru dizabilitate severă, mărimea acesteia constituind de asemenea 50% pentru fiecare urmaş.

 

Autorii propun punerea în aplicare a prevederilor noi la momentul publicării modificărilor, iar în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a reglementărilor Guvernul va aduce actele sale normative în concordanţă cu acestea.