Activitatea independentă: avizul de plată, aprobat
03.07.2023

Declararea impozitului pe venit de către persoanele fizice ce desfăşoară activitați independente în anul 2023, pentru perioada de activitate de la 1 ianuarie până la 30 iunie 2023, se efectuează nu mai târziu de data de 25 iulie 2023. Perioada 01 ianuarie - 30 iunie 2023 este ultima perioadă pentru care raportarea obligaţiilor fiscale se va efectua în baza Declarației (Forma AI17).

 

Ordinul nr.2/2017 emis de Ministerul Finanțelor, prin care au fost aprobate unele formulare tipizate aferente activității persoanelor fizice care desfășoară activitate independentă și a Indicațiilor metodice privind particularitățile ținerii evidenței vînzărilor și procurărilor în scopuri fiscale de către persoanele fizice care desfășoară activități independente, a fost ajustat la noile prevederi ale legislației.

 

Astăzi, 3 iulie, în MO a fost publicat Ordinul MF nr.56 din 29 iunie, care este pus în aplicare din 1 iulie 2023. Actul normativ abrogă cinci anexe la OMF nr.2/2017, altele trei fiind expuse în redacție nouă.

 

Astfel, în anexele actualizate sunt prezentate:

 

  • Cererea de înregistrare/actualizare a datelor/încetare a activităţii pentru persoanele ce desfășoară activitate independentă
  • Cerințele de înregistrare/actualizare a datelor/încetare a activității independente
  • Confirmarea privind luarea la evidență fiscală în calitate de persoană fizică ce desfășoară activitate independentă,

precum și aprobat formularul tipizat „Avizul de plată a impozitului pe venit din activitatea independentă”, care trimestrial va fi remis contribuabilului prin email sau prin poștă, după caz.